Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Panika a vydesení ľudia v Istanbule: VIDEO Metropolu Turecka zasiahlo silné zemetrasenie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: DHA)

ISTANBUL - V najväčšom tureckom meste Istanbule dnes spôsobilo paniku zemetrasenie o sile 5,8 stupňa. Jeho epicentrum bolo v Marmarskom mori niekoľko desiatok kilometrov juhozápadne od 15-miliónového veľkomesta. Podľa miestnych médií zatiaľ nie sú správy o tom, že by si otrasy vyžiadali väčšie škody či zranených.

Náhly útek z cely: Heroínovú Terezu a väzenkyne vydesilo zemetrasenie, hlásia stovky zranených

Podľa tureckej vládnej agentúry pre katastrofy a mimoriadne situácie (AFAD) udrelo zemetrasenie o sile 5,8 stupňa asi dve hodiny po poludní miestneho času. Už o dve hodiny skôr namerali seizmológovia otrasy o sile 2,9 stupňa. V pondelok zaznamenali prístroje podľa denníka The Daily Sabah juhozápadne od Istanbulu otrasy o sile 4,6 stupňa.

Panika a vydesení ľudia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Hürriyet Daily News)

Turecká televízia priniesla dnes zábery z mesta, na ktorých zmätení ľudia pobehujú pred budovami, ktoré opustili kvôli otrasom. Na jednom zo záberov sú aj pacienti na lôžkach, ktorí boli preventívne evakuovaní z nemocnice.

Zemetrasenia v Turecku nie sú ničím neobvyklým. Tento rok v lete ale zverejnili nemeckí vedci varovanie, že Istanbul môže v budúcnosti poškodiť silné zemetrasenie. Na základe 2,5-ročného merania napätia na zlome medzi dvoma tektonickými doskami na dne Marmarského mora pomocou podmorských prístrojov došli k záveru, že toto pnutie môže spôsobiť otrasy o sile 7,1 až 7,4 stupňa.

Viac o téme: Zemetrasenie TureckoIstanbul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu