Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia a časť konzervatívcov chcú bojovať: Túžia po brexite bez dohody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

LONDÝN - Nadstranícka koalícia poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu nesúhlasiacich s odchodom Británie z EÚ bez dohody sa v utorok v Londýne dohodla, že pripraví návrh zákona, ktorým by premiéra Borisa Johnsona prinútili požiadať Úniu o odklad brexitu naplánovaného na 31. októbra. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

V spoločnom vyhlásení účastníkov utorňajšieho stretnutia sa uvádza, že strany sa "dohodli na nevyhnutnosti spoločného postupu pri hľadaní spôsobov ako zabrániť brexitu bez dohody, vrátane prijatia zákona a hlasovania o vyslovení nedôvery". Traja účastníci stretnutia pre Sky News potvrdili, že taktika použitá v apríli by mala dostať prednosť pred plánom lídra opozičnej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna, ktorý by chcel Johnsona odstrániť prostredníctvom hlasovania o nedôvere.

Líderka Liberálnodemokratickej strany Jo Swinsonová po stretnutí, ktoré sa konalo v londýnskom sídle anglikánskej cirkvi Church House, pre Sky News potvrdila, že všetci jeho účastníci sa jednomyseľne zhodli na "legislatívnom" prístupe k riešeniu problému brexitu. Šéfka Nezávislej skupiny za zmenu Anna Soubryová na Twitteri uviedla: "Dohodli sme sa, že budeme spolupracovať na zastavení brexitu bez dohody prostredníctvom zákona."

Podobné stanovisko zaujala v tlačovom vyhlásení aj Waleská strana (Plaid Cymru), podľa ktorej sa účastníci stretnutia dohodli, že "preskúmajú najlepší spôsob, ako sa vyhnúť brexitu bez dohody prostredníctvom legislatívy". Líder labouristov Jeremy Corbyn, ktorý sa pred časom pokúšal získať dôveru opozičných poslancov i zákonodarcov vládnucich konzervatívcov, ktorí nesúhlasia s brexitom bez dohody, aby vyslovili nedôveru Johnsonovi a jeho zvolili za "dočasného premiéra", sa v súčasnosti prikláňa k názoru, že je potrebné zabrániť odchodu Británie z EÚ bez dohody prostredníctvom zákona.

Corbyn ako dočasný premiér mal pôvodne v pláne požiadať Brusel o ďalší odklad brexitu a vypísať predčasné voľby, čo sa však nestretlo s porozumením kľúčových osobností z radov rebelujúcich konzervatívcov ako aj liberálnych demokratov. Tí nesúhlasia s Johnsonovým prístupom k brexitu, podľa ktorého Británia Úniu opustí 31. októbra, a to s dohodou alebo bez nej.

Za odchod krajiny z EÚ hlasovalo v referende pred troma rokmi 52 percent Britov. Podľa posledných plánov by mal brexit nastať 31. októbra 2019. Naďalej sa však rokuje o tom, či Británia opustí Úniu s dohodou alebo bez nej.

Viac o téme: ParlamentBritániaDolná snemovňaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu