Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Erdogan podporil rozhodnutie o odvolaní prokurdských starostov: Podľa neho slúžili teroristom

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok obhajoval rozhodnutie svojej vlády, ktorá odvolala z úradu troch prokurdských starostov. Zároveň ich obvinil zo slúženia "teroristom". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Odvolaní starostovia miest Diyarbakir, Mardin a Van ležiacich na východe Turecka sú všetci členmi prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP). Do funkcie boli zvolení v marci a suspendovaní v pondelok na základe obvinení z údajných väzieb na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Opatrenia vyvolali protesty, a to vrátane obyvateľov mesta Diyarbakir, kde žije kurdská väčšina. Polícia tam použila proti protestujúcim vodné delá.

"V medziach zákona ochránime tento úrad volený ľudom pred kýmkoľvek, kto sa bude spolčovať s terorizmom," vyhlásil Erdogan v Ankare. Prezident dodal, že ak budú starostovia "slúžiť teroristom namiesto ľudu, zbavíme sa ich". Zastupovať ich dočasne budú vládou vymenovaní guvernéri trojice rovnomenných provincií. Všetci traja prepustení starostovia čelia obvineniam z terorizmu.

Erdoganova vláda obviňuje stranu HDP z napojenia na PKK, ktorá vedie krvavé povstanie za väčšiu autonómiu od roku 1984. Konflikt si dosiaľ vyžiadal viac než 40.000 obetí na životoch z radov kurdských ozbrojencov, tureckých policajtov a vojakov, ale i civilistov. HDP však popiera akékoľvek kontakty s PKK, ktorú Ankara, ako aj jej západní spojenci považujú za teroristickú skupinu.

Erdogan podľa tlačovej agentúry Anadolu tiež skritizoval tých, ktorí zostali ticho, keď sa podobné veci riešili v krajinách ako Španielsko a Francúzsko, ale spustili "pokrik", keď podobné bezpečnostné opatrenia podniklo samotné Turecko.

Viac o téme: OdvolanieStarostoviaTureckoIstanbulRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu