Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putin a Erdogan budú spolupracovať v zbrojení: Témou rozhovoru bola aj situácia v Sýrii

Putin s Erdoganom otvorili leteckú prehliadku MAKS 2019.
Putin s Erdoganom otvorili leteckú prehliadku MAKS 2019. (Zdroj: SITA/Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ankara a Moskva môžu spolupracovať v mnohých oblastiach obranného priemyslu. Na spoločnej tlačovej konferencii s ruským prezidentom Vladimirom Putinom to v utorok v Moskve povedal jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan, napísala agentúra Anadolu.

"Chceme pokračovať v našej solidarite (s Ruskom) v mnohých oblastiach obranného priemyslu. Môže ísť o dopravné lietadlá alebo stíhačky. Najdôležitejší je duch solidarity," uviedol turecký prezident na tlačovej konferencii počas návštevy aerosalónu MAKS 2019, na ktorom bol Putinovým čestným hosťom.

Podľa šéfa Kremľa sa môžu obe krajiny spoločne podieľať na vývoji viacúčelového stíhacieho lietadla Suchoj Su-35 a spolupracovať na viacúčelovej stíhačke piatej generácie Su-57 vybavenej technológiou stealth. "Máme veľa príležitostí. Predviedli sme nové zbraňové systémy a nové systémy elektronického boja. Naši tureckí partneri boli mnohými vecami nadšení, a to nielen z hľadiska nákupu, ale aj spoločnej výroby," povedal šéf Kremľa.

Obaja lídri tiež hovorili aj o situácii na severozápade Sýrie, kde prebiehajú prudké boje medzi vládou a zvyškami povstalcov. Ankara varovala, že podnikne všetky potrebné kroky na ochranu svojich jednotiek, ktoré sú v tejto časti Sýrie prítomné. Putin aj Erdogan vyjadrili presvedčenie, že sa im spoločnými silami napätie v provincii Idlib podarí zmierniť.

"Situácia v bezpečnostnej zóne v Idlibe nás a našich tureckých partnerov nesmierne znepokojuje," povedal Putin a dodal, že chápe obavy Turecka súvisiace s bezpečnosťou jeho južných hraníc. Ankara a Moskva dosiahli vlani v septembri dohodu o zriadení demilitarizovanej nárazníkovej zóny v Idlibe a okolí, ale prímerie je narúšané ofenzívou sýrskej armády.

Sýrske vládne sily s pomocou ruskej armády od konca apríla bombardujú Idlib, poslednú baštu povstalcov bojujúcich proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Hoci sú Rusko a Turecko obchodnými a ekonomickými partnermi, v tomto prípade podporujú opačné strany konfliktu.

Viac o téme: StretnutieSpoluprácaVladimir PutinRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu