Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turecko je pripravené a odhodlané: Zničíme teroristický koridor v Sýrii, vyhlásil prezident

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

ANKARA - Turecko chce zničiť tzv. "teroristický koridor" východne od rieky Eufrat v Sýrii. Je odhodlané urobiť to bez ohľadu na to, či sa Turecko a Spojené štáty dohodnú na zriadení bezpečnej zóny v severnej časti Sýrie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan to vyhlásil v piatok na zjazde svojej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v Ankare. "Tí, ktorí dôverujú zahraničným mocnostiam v tomto regióne, budú zosadení," povedal Erdogan členom svojej vládnej strany. "Nájdeme trvalé riešenie terorizmu."

Turecko zintenzívnilo v ostatných dňoch svoje varovania pred možným vpádom do severnej Sýrie a uviedlo, že mu počas rozhovorov s Washingtonom o vytvorení bezpečnej zóny v Sýrii "došla trpezlivosť". Pokiaľ nedôjde k dosiahnutiu dohody, spustia svoju vlastnú operáciu, pohrozil podľa agentúry Reuters turecký prezident Erdogan.

Tureckí a americkí predstavitelia rokujú o vytvorení bezpečnej zóny východne od rieky Eufrat, doplnila agentúra AP. Cieľom je zmierniť bezpečnostné obavy Turecka v súvislosti s prítomnosťou kurdských bojovníkov v zmienenom regióne, ktorých Turecko považuje za teroristov. Turecký vpád do Sýrie by podľa Erdogana preťal kontakty medzi kurdskými militantmi v Sýrii a Iraku.

Viac o téme: TureckoSýriaRecep Tayyip ErdoganDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu