Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Johnson vyzýva EÚ na zmenu postoja k brexitu: Chce uzákoniť ochranu práv občanov únie

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Nový britský premiér Boris Johnson pred štvrtkovým prvým zasadnutím svojho kabinetu uviedol, že jeho vláda predloží parlamentu návrh zákona, v ktorom bude zakotvená ochrana práv občanov EÚ žijúcich v Británii. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

"Vláda Borisa Johnsona zakotví práva občanov EÚ v primárnej legislatíve (v zákone), na čo celý čas vyzývam," povedal pre Sky News poslanec Konzervatívnej strany Alberto Costa. "Presne to očakávajú krajiny EÚ, aby mohli recipročné práva priznať britským občanom (žijúcim v Európe). Bojoval som za to dva a pol roka," dodal Costa.

V Británii v súčasnosti žijú tri milióny občanov krajín Európskej únie, ktorí sa ocitli v neistote vo veci svojich práv v prípade, že Británia opustí EÚ bez dohody. Johnson totiž ešte predtým, ako sa ujal funkcie, vyhlásil, že Británia Úniu opustí do 31. októbra, a to buď s dohodou, alebo bez nej. Podľa najnovších údajov britského štatistického úradu žije v krajinách EÚ 784.900 Britov, z toho najviac v Španielsku, Francúzsku a Nemecku.

Johnson vyzýva EÚ aby prehodnotila postoj k brexitu

Nový britský premiér Boris Johnson vo štvrtok vo svojom prvom vystúpení v tejto funkcii v Dolnej komore britského parlamentu vyzval Európsku úniu, aby prehodnotila svoj postoj k opätovnému otvoreniu zmluvy o odchode Británie z Európskej únie, ktorú s Bruselom uzavrela jeho predchodkyňa Theresa Mayová. EÚ o dohode znovu rokovať odmieta. Informovala o tom agentúra AFP.

V súvislosti s brexitom Johnson tiež povedal, že ak sa Londýnu nepodarí uzavrieť s Bruselom novú dohodu, odíde 31. októbra z Únie bez dohody. "Dnešok je prvým dňom nového prístupu, ktorý sa skončí 31. októbra naším odchodom z EÚ," povedal Johnson, ktorý opäť ubezpečil EÚ, že jej občania budú mať v Británii garantované všetky práva. "Chcem jednoznačne zopakovať, že chcem dať 3,2 miliónu občanov EÚ absolútnu istotu, že môžu žiť a zostať v Británii," povedal Johnson a zopakoval, že 31. október ako termín brexitu pokladá za "absolútne záväzný". Poslancov všetkých strán zastúpených v parlamente vyzval, aby to zobrali na vedomie.

"Je potrebné, aby realitu brexitu vzali na vedomie všetky strany," vyhlásil v parlamente nový britský premiér, ktorý v tejto súvislosti označil poslancov opozičnej Labouristickej strany za "skeptikov a pochybovačov", napísala na svojej webovej stránke spravodajská televízia Sky News.

Viac o téme: PrávaObčaniaBoris JohnsonEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu