Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Macron pozýva Johnsona do Paríža: Rokovať chce hlavne o brexite

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Riccardo Pareggiani)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron pozval nového britského premiéra Borisa Johnsona do Francúzska na rokovania o brexite. Informoval o tom Elyzejský palác, podľa ktorého spolu politici vo štvrtok telefonovali.

Na stretnutí, ktoré sa podľa zdrojov z Paríža uskutoční v nadchádzajúcich týždňoch, má ísť o "požiadavky Európskej únie". Po predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi Junckerovi však odmietlo Johnsonovu požiadavku na nové rokovania o dohode o brexite aj Francúzsko. Ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová síce v piatok povedala, že Francúzsko je pripravené s Johnsonom spolupracovať, dodatočné prerokovanie dohody však rovnako vylúčila. Existujúca dohoda je podľa nej totiž najlepší spôsob, ako umožniť riadený odchod Veľkej Británie z Európskej únie.

Juncker už deň predtým Johnsonovi oznámil, že členské krajiny Európskej únie nebudú opätovne rokovať o zmluve o brexite. Juncker telefonoval s Johnsonom vo štvrtok, pričom označil existujúcu dohodu o odchode Veľkej Británie z únie za "najlepšiu a jedinú možnú". Johnson, naopak, trval na tom, že terajšia dohoda a opatrenia v súvislosti s írskou hranicou nie sú dosť dobré, a bolo by ich treba znovu prerokovať.

Viac o téme: Rokovanie Boris JohnsonBrexitEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu