Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrozba konfliktu, krok k výrobe jadrových zbraní: Irán varuje, že do 10 dní poruší limit zásob uránu

Behrúz Kamálvandí a napadnutý tanker v Ománskom zálive. Zobraziť galériu (5)
Behrúz Kamálvandí a napadnutý tanker v Ománskom zálive. (Zdroj: SITA/AP/IRIB News Agency/Vahid Salemi)

TEHERÁN - Irán do desiatich dní poruší limit zásob uránu, ktorý stanovuje jadrová dohoda so svetovými mocnosťami z roku 2015. V pondelok to oznámil hovorca Iránskej organizácie pre atómovú energiu Behrúz Kamálvandí. Ako uviedol počas tlačovej konferencie v zariadení Arak na ťažkú vodu, ktorú naživo odvysielala štátna televízia, Irán už štvornásobne zvýšil produkciu nízko obohateného uránu.

USA zverejnili VIDEO ako dôkaz sabotáže: Za útokom na tankery je Irán!

Teherán podľa Kamálvandího zvýši úroveň obohatenia uránu "podľa potrieb krajiny". To by mohlo znamenať akékoľvek zvýšenie nad úroveň 3,67 percenta, ktorú stanovuje spomínaná jadrová dohoda, pripomína agentúra AP. Kamálvandí tiež uviedol, že Irán potrebuje obohatiť urán. V jadrovej elektrárni v meste Búšehr potrebuje obohatenie uránu na päť percent a vo výskumnom reaktore v Teheráne až na 20 percent.

Na výrobu jadrových zbraní je potrebný urán obohatený na 90 percent. Z uránu obohateného na 20 percent sa však dá takéto obohatenie dosiahnuť pomerne rýchlo, čo znepokojuje najmä odborníkov zastávajúcich nešírenie jadrových zbraní. Kamálvandího vyjadrenie naznačilo odhodlanie Teheránu odstúpiť od dohody z roku 2015, ktorej cieľom je zabrániť mu vyrobiť jadrové zbrane výmenou za stiahnutie medzinárodných sankcií.

Behrúz Kamálvandí
Zobraziť galériu (5)
Behrúz Kamálvandí  (Zdroj: SITA/AP/Vahid Salemi)

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa vlani od zmluvy odstúpila a Spojené štáty následne uvalili na Irán tvrdé sankcie, ktoré viedli k zhoršeniu jeho ekonomickej situácie. Začiatkom mája Irán oznámil, že ak sa do 60 dní nepodarí nájsť východisko v súvislosti s uvalením amerických sankcií, ktoré poškodzujú jeho ekonomiku a ropný priemysel, zvýši produkciu obohateného uránu nad úroveň, ktorú mu dovoľuje dohoda. Lehota vyprší 7. júla.

Hrozba konfliktu, krok k
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/ISNA)

Podľa hovorcu je ešte čas na to, aby európske štáty pomohli ochrániť Irán pred americkými sankciami, avšak musia konať, nie hovoriť. Kamálvandí obvinil Európanov z "márnenia času", zatiaľ čo lehota sa kráti. "Ak to bude tak pokračovať, potom nebude žiadna dohoda," povedal.

Podľa agentúry AP by Irán mohol ďalej zvýšiť úroveň obohacovania. Agentúra pripomína, že prejsť z 20 percent k 90 percentám je rýchlejšie ako zvýšiť obohacovanie z 3,67 percenta na 20.

Iránsky prezident Rúhání vyzval EÚ na záchranu jadrovej dohody

Iránsky prezident Hasan Rúhání v pondelok varoval, že zostáva už len obmedzený čas na záchranu medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015. Zánik dohody nie je v nikoho záujme, citovala Rúháního jeho webová stránka. "Súčasná situácia je veľmi kritická a Francúzsko a iné strany (dohody) majú už len veľmi obmedzenú možnosť, aby zohrali svoju historickú úlohu pre záchranu tejto dohody. Kolaps dohody by bezpochyby nebol v prospech Iránu, Francúzska, tohto regiónu ani sveta," dodal počas stretnutia s novým francúzskym veľvyslancom v Teheráne Philippom Thiebaudom.

Rúhání sa tak vyjadril po tom, ako hovorca Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Behrúz Kamálvandí v pondelok uviedol, že Irán prekročí o desať dní limit pre zásoby uránu stanovený dohodou, ktorú Irán uzavrel so svetovými veľmocami. Konštatoval, že jeho krajina už štvornásobne zvýšila svoju produkciu nízkoobohateného uránu.

Hasan Rúhání
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Iranian Presidency Office via AP)

Na slová hovorcu AEOI reagovala hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorej nemecká vláda vyzýva Irán, aby aj naďalej dodržiaval medzinárodnú jadrovú dohodu. Irán už v máji 2019 oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z dohody o svojom jadrovom programe, ktorú uzavrel so svetovými veľmocami. 

Viac o téme: UránIránJadrová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu