Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

USA zverejnili VIDEO ako dôkaz sabotáže: Za útokom na tankery je Irán!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN – Čiernobiele video, ktoré zverejnila americká armáda, ukazuje hliadkovací čln iránskych Revolučných gárd, ktorý práve odstraňuje nevybuchnutú magnetickú mínu z boku japonského ropného tankera Kokuka Courageous. Ten bol napadnutý v Ománskom zálive spolu s nórskym tankerom Front Altair.

MIMORIADNE Tankery v Ománskom zálive sa stali terčom útoku: Americké námorníctvo v akcii

Washington obvinil Teherán z útokov na dva ropné tankery – japonský Kokura Courageous a nórsky Front Altair – ako dôsledok narastajúceho napätia medzi USA a Iránom. Irán poprel svoju zodpovednosť a v piatok vyhlásil, že americké obvinenia sú „alarmujúce“, lebo Irán zachránil posádku napadnutých tankerov „v najkratšom možnom čase“.

Posádka oboch plavidiel bola nútená opustiť loď, pretože oba tankery utrpeli výbuchy v strategickej časti lode tesne nad ponorom v medzinárodných vodách medzi Iránom a arabskými štátmi v Perzskom zálive.

Podľa kapitána námorníctva Billa Urbana, hovorcu Centrálneho velenia americkej armády sa loď IRGC priblížila ku Kokura Courageous vo štvrtok o 16.30 miestneho času. Video bolo nahrané asi desať hodín po prvom tiesňovom volaní, „bolo spozorované a zaznamenané odstránenie nevybuchnutej magnetickej míny z Kokura Courageous.“ USA uviedli, že ich námorné sily prijali tiesňové volania z Front Altairu o 6.12 hod. a z Kokura Courageous o 7.00 ráno po napadnutí.Podľa Billa Urbana americké lietadlá pozorovali hliadkovací čln IRGC Hendijan a niekoľko rýchlych útočných plavidiel IRGC v blízkosti Front Altairu asi hodinu po tiesňovom volaní Kokura Courageous.O 9.26 hod. údajne iránske sily oznámili lodi, ktorá zachraňovala námorníkov z Front Altairu, „aby presunula posádku na iránsku loď“. Loď Hyundai Dubai vyhovela tejto požiadavke a presunula posádku Front Altairu na iránsku loď.

Irán poprel, že by bol zodpovedný za útoky a obvinil USA z „vojnového štváčstva“.

Irán kategoricky odmietol obvinenie USA, že je zodpovedný za útoky na tankery

Irán predtým uviedol, že "kategoricky" odmieta "nepodložené tvrdenia" USA, že by bol zodpovedný za útoky na dva ropné tankery v Ománskom zálive. Poprel, že by bol zodpovedný za útoky a obvinil USA z „vojnového štváčstva“. 

USA zverejnili VIDEO ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/IRIB News Agency)

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Máváví vyhlásil v štátnom rozhlase: „Staráme sa o udržiavanie bezpečnosti prielivu a zachránili sme posádku napadnutých tankerov v čo najkratšom čase. Obvinenia amerického ministra zahraničných vecí Mika Pompea voči Iránu sú alarmujúce.” Bill Urban z americkej armády na to uviedol: „Spojené štáty nemajú záujem zapojiť sa do nového konfliktu na Blízkom východe. Budeme však chrániť naše záujmy.” 

Británia zatiaľ podporuje tvrdenia USA, že za útoky je zodpovedný Irán. Minister zahraničia Jeremy Hunt povedal, že ak sa preukáže, že Teherán je za incidentom, bude to "hlboko nerozumná eskalácia, ktorá predstavuje skutočné nebezpečenstvo pre vyhliadky na mier a stabilitu v regióne. Je to hlboko znepokojujúce a prichádza už v čase obrovského napätia. Bol som v kontakte s Pompeom a hoci vypracujeme vlastné hodnotenie triezvo a starostlivo, náš východiskový bod je zjavne veriť nášmu spojencovi, USA.“ Downing Street nazval podozrivé útoky „úplne neprijateľnými“.

Po výbuchoch vydalo upozornenie na „extrémnu opatrnosť“ veliteľstvo Operácií námorného obchodu Spojeného kráľovstva.Explózie v blízkosti vchodu do Hormuzského prielivu sa odohrali mesiac po údajných sabotážnych  útokoch na štyri iné plavidlá pri pobreží Spojených arabských emirátov. Takmer pätina svetovej ropy, asi 17,2 milióna barelov denne prechádza práve cez úžinu. Napätie medzi Washingtonom a Teheránom sa zvýšilo po tom, čo americký prezident Donald Trump v roku 2015 odstúpil z jadrového obchodu medzi Iránom a svetovými veľmocami. Trump sa tiež pokúsil donútiť iránskych odberateľov ropy, aby znížili dovoz na nulu, alebo im budú hroziť finančné sankcie. Cieľom jadrovej dohody, ktorú dosiahol bývalý prezident Barack Obama v Bielom dome, bolo obmedziť jadrové ambície iránskeho Teheránu výmenou za oslobodenie od sankcií. Irán varoval, že zablokuje Hormuzský prieliv, ak mu sankcie zabránia predávať ropu. Vývoz ropy klesol na približne 400-tisíc barelov denne v máji z 2,5 milióna barelov v apríli minulého roka. 

USA zverejnili VIDEO ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/INSA)

Japonsko po útoku na tanker v Ománskom zálive vojakov nevyšle

Japonsko nemá v úmysle vyslať vojakov ako reakciu na útok na japonskou firmou prevádzkovaný ropný tanker, ku ktorému došlo vo štvrtok v Ománskom zálive. Na tlačovej konferencii v Tokiu to v piatok vyhlásil japonský minister obrany Takeši Iwaja. Dodal, že vzniknutá situácia nepredstavuje bezprostrednú hrozbu voči Japonsku, píše agentúra AP.

Spoločnosť Kokuka Sangyo -- japonský prevádzkovateľ ropného tankera Kokuka Courageous, ktorý bol jedným z dvoch vo štvrtok napadnutých plavidiel neďaleko Hormuzského prielivu -- povedal, že krátko pred druhým útokom videli námorníci "lietajúce predmety". A naznačil, že na tanker neútočili námornými mínami. AP upozornila, že toto vyhlásenie je v rozpore s tým, čo tvrdí americká armáda, keď zverejnila video, ktoré ukazuje, ako iránske sily odstránili nevybuchnutú morskú mínu.

Jutaka Katada, prezident japonskej firmy, ktorá tanker prevádzkuje, sa domnieva, že lietajúce predmety, ktoré námorníci videli, mohli byť guľky. Zároveň poprel možnosť mín alebo torpéd, pretože k materiálnym škodám došlo nad úrovňou vodnej hladiny lode. Správy o útoku mínami označil za "falošné".

"Členovia posádky hovoria, že boli zasiahnutí lietajúcim predmetom. Videli to na vlastné oči," povedal podľa agentúry AFP Katada s tým, že loď by sa potopiť nemala. Katada tiež dodal, že členovia posádky zaznamenali neďaleko iránsku námornú loď, nešpecifikoval však, či to bolo pred alebo po celkovo dvoch útokoch. Tanker utŕžil prvý útok, ktorý ho zasiahol v blízkosti strojovne. Po ňom nasledoval ďalší, ktorý spôsobil poškodenie bočnej strany plavidla.

Šéf japonskej obrany Iwaja si podľa vlastných slov nemyslí, že tzv. sily sebaobrany majú v tomto bode nevyhnutne úlohu. "My ich neplánujeme v reakcii na útoky posielať do oblasti Hormuzského prielivu," konštatoval.

Čína po útoku na tankery v Ománskom zálive vyzvala na dialóg

Čína vyzvala v piatok na dialóg po tom, ako Spojené štáty obvinili Irán, že stojí za štvrtkovým útokom na dva ropné tankery v Ománskom zálive. "Dúfame, že všetky príslušné strany môžu náležite vyriešiť svoje nezrovnalosti a konflikt vyriešiť prostredníctvom dialógu a konzultácií," povedal na pravidelnej tlačovej konferencii v Pekingu hovorca ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang. Takýto postup je podľa jeho slov "v súlade so záujmami krajín v danom regióne i v súlade so záujmami medzinárodného spoločenstva".

Spojené arabské emiráty (SAE) označili útok na tankery neďaleko Hormuzského prielivu za "nebezpečnú eskaláciu". Podľa tvítu ministra zahraničných vecí SAE Anwara Karkáša je "útok proti tankerom v Ománskom zálive znepokojujúcim vývojom a nebezpečnou eskaláciou".

Viac o téme: MínaUSAIránRopné tankery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu