Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Trump reaguje na zostrelenie amerického dronu: Iránci spravili veľmi veľkú chybu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vo štvrtok odkázal prostredníctvom Twitteru do Teheránu, že "Iránci spravili veľmi veľkú chybu". Reagoval tak na správy, že Irán zostrelil dron americkej armády.

Trump nešpecifikoval, čo bude po iránskej "chybe" nasledovať, viacerí americkí politici sa však v posledných dňoch vyjadrili v tom zmysle, že v súvislosti s Iránom nie je vylúčená žiadna možnosť, a naopak viacerí zahraniční politici tento týždeň Američanov varovali pred útokom na Irán.

Americký prezident Donald Trump po tom, čo sa vo štvrtok na Twitteri oboril na Irán za zostrelenie amerického dronu, viditeľne zvoľnil a na tlačovej konferencii už povedal, že možno zo strany Iránu nešlo o premyslený útok, ale len o niekoho chybu. Americký dron mohol podľa Trumpa pokojne zostreliť nedopatrením niekto, "kto je nepozorný a hlúpy". Táto osoba, "tento generál alebo niekto iný", ako povedal Trump, však v každom prípade spravila vážnu chybu, Američania to nenechajú tak. Čo presne spravia, však Trump novinárom neprezradil. "Uvidíte," povedal len.

Iránske revolučné gardy tvrdia, že americký vojenský dron zostrelili vo štvrtok vo svojom vlastnom vzdušnom priestore. Americká armáda naopak uvádza, že ho zostrelili v medzinárodnom vzdušnom priestore neďaleko Hormuzského prielivu a šlo podľa nej o "nevyprovokovaný útok".

Viacerí americkí politici sa v posledných dňoch nechali počuť, že v súvislosti s Iránom nie je zo strany USA vylúčená žiadna možnosť. Viacerí zahraniční politici naopak tento týždeň Američanov varovali pred útokom na Irán.

Vzťahy medzi Iránom a Spojenými štátmi sa dramaticky vyostrili po útokoch na ropné tankery, ktoré v posledných týždňoch zaznamenali v Ománskom zálive. Spojené štáty z útokov obviňujú Irán, ten to však popiera. Američania zatiaľ svoje obvinenia nepodložili žiadnymi relevantnými dôkazmi, zvyšné krajiny svetového spoločenstva sú aj preto nateraz v tejto otázke skôr opatrné.

Viac o téme: USADonald TrumpIránDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu