Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zomrel známy mafiánsky boss Frank Lucas, stal sa inšpiráciou pre film Americký gangster

Frank Lucas
Frank Lucas (Zdroj: SITA/AP Photo/Jim Cooper)

NEW YORK - Vo veku 88 rokov zomrel v Spojených štátoch známy mafiánsky boss Frank Lucas, ktorého životný príbeh inšpiroval tvorcov filmu Americký gangster s Denzelom Washingtonom v hlavnej úlohe. Informovala o tom dnes agentúra AP. Lucas v 60. a 70. rokoch ovládal obchod s drogami v newyorskej štvrti Harlem.

Synovec niekdajšieho drogového bossa časopisu Rolling Stone povedal, že jeho strýko zomrel prirodzenou smrťou už vo štvrtok v New Jersey. Jeho zdravie sa podľa neho v poslednej dobe výrazne zhoršovalo.

Lucas bol v 60. a 70. rokoch minulého storočia jedným z najmocnejších mafiánov v Harleme. Podľa agentúry DPA bol prvým černochom, ktorý sa dostal na tak vysokú pozíciu v rámci newyorského organizovaného zločinu.

V polovici 70. rokov bol Lucas zatknutý a odsúdený na desiatky rokov do väzenia, stal sa ale policajným informátorom a z väznice vyšiel už po piatich rokoch. Neskôr si odpykal za výrobu a predaj drog ďalších sedem rokov. Na slobodu sa definitívne dostal v roku 1991.

Lucasovým životným príbehom sa inšpiroval režisér Ridley Scott, ktorý v roku 2007 nakrútil film Americký gangster. Postavu Franka Lucasa si v ňom zahral Denzel Washington, ďalšie role stvárnili napríklad Russell Crow či Cuba Gooding junior.

Viac o téme: SmrťGangsterFrank Lucas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu