Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Vedec sa ponoril na najhlbšie miesto planéty: Z toho, čo objavil na dne, mu zostalo zle

Victor Vescovo
Victor Vescovo (Zdroj: Facebook/Five Deeps Expedition)

NEW YORK - Americký výskumník Victor Vescovo pri ponore na dno Mariánskej priekopy v Tichom oceáne objavil plastový odpad. Pri sólovom zostupe v ponorke do hĺbky 10927 metrov prekonal doterajší rekord najhlbšieho ponoru a našiel nové druhy živočíchov, informoval server BBC.

INFOGRAFIKA Podceňovaná hrozba ľudstva: Problém akútnejší, než odborníci predpokladali

Texaský investor a bývalý námorný dôstojník Vescovo zostúpil na dno tichomorského priekopy v mieste zvanom Challenger Deep a strávil tam štyri hodiny. Vescovo na mieste našiel štyri doposiaľ neznáme druhy rôznonožcov, teda kôrovcov podobných krevetám. Okrem morskej fauny zahliadol ale aj plastový sáčok a obaly od sladkostí. "Veľmi ma sklamalo, že som na najhlbšom mieste v oceáne videl zrejmé dôkazy ľudského znečisťovania," vyhlásil Vescovo.

Objem plastového odpadu v oceánoch dosahuje kritický stav. Organizácia Spojených národov odhaduje celkové množstvo plastov v oceánoch na 100 miliónov ton. Súčasťou Vescovovej expedície je z pozbieraných vzoriek zistiť, či obsahujú mikroplasty. Zo štúdie vykonanej japonskými vedcami minulý rok vyplynulo, že plastový odpad sa nevyhýba ani najhlbším častiam oceánov, odpad sa podľa nich rozšíril aj do oblastí vzdialených viac ako 1000 kilometrov od pevniny.

Vescovo dúfa, že jeho objav pomôže zvýšiť povedomie o nebezpečenstve, ktoré znečistenie oceánov plastovým odpadom predstavuje, a prinúti vlády, aby sprísnili regulácie týkajúce sa plastov. "Oceán nie je veľká skládka, aj keď sa k nemu tak správame," uviedol Vescovo. S ponorkou DSV Limiting Factor podnikol za posledné tri týždne štyri ponory v Mariánskej priekope a získal pritom vzorky živočíchov aj hornín a jedinečné zábery z hlbín.

Oblasť, kde americký výskumník zostúpil, sa nachádza zhruba 400 kilometrov juhozápadne od ostrova Guam. Z hladiny sa expedície zúčastnil aj Donald Walsh, ktorý sa spoločne s Jacquesom Piccardom na rovnakom mieste ponoril v roku 1960. V batyskafe Trieste dosiahli hĺbku 10916 metrov, Vescovo ich prekonal o 11 metrov. V histórii sa na dno Mariánskej priekopy pozrel už len jeden ďalší človek - v roku 2012 sa na rovnakom mieste potopil režisér veľkofilmov Titanic alebo Avatar James Cameron.

Viac o téme: Tichý oceánMariánska priekopaPlastový odpadVictor Vescovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu