Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rakúskom otriasol prípad, ktorý nemal obdoby: VIDEO Netvor pripravil dcére peklo na zemi

Dom v Amstettene Zobraziť galériu (3)
Dom v Amstettene (Zdroj: SITA/AP)

SANKT PÖLTEN/PRAHA - Kauza Josefa Fritzla, ktorý bezmála štvrťstoročie väznil a opakovane znásilňoval vlastnú dcéru, bola jedným z najsledovanejších kriminálnych prípadov, akými sa rakúska justícia v posledných rokoch zaoberala. Bodku za šokujúcim prípadom urobil 19. marca 2009 súd, ktorý Fritzlovi uložil trest v podobe doživotného pobytu v zariadení pre duševne narušených páchateľov.

Odhalili šokujúci prípad talianskeho Fritzla: Po 10 rokoch väznenia ju zachránila náhoda

Svoju vtedy osemnásťročnú dcéru Josef Fritzl zatvoril v tajnej pivničnej miestnosti svojho rodinného domu v dolnorakúskom Amstettene v lete roku 1984. Aby získal vysvetlenie pre jej náhle zmiznutie, prinútil ju Fritzl napísať list, v ktorom rodičom oznámila svoj odchod z domu.

Rakúskom otriasol prípad, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podobný postup uplatnil aj pri legalizácii troch zo siedmich potomkov, ktorých jeho dcéra v pivnici porodila. Deti boli podľa Fritzlovho tvrdenia zanechané pred dverami domu spolu s písomnou prosbou, aby sa o ne starí rodičia postarali. Jednoduchý trik s podvrhnutými odkazmi dokázal presvedčiť nielen nič netušiacu manželku, ale aj úrady. Tie potom trojicu údajne odložených detí zverili manželom Fritzlovcom do starostlivosti.

Rakúskom otriasol prípad, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, Topky.sk)

Ďalší štyria potomkovia také šťastie nemali. Traja z nich museli žiť spolu so svojou matkou v podzemí a čeliť Fritzlovým vyhrážkam, že im pustí plyn, pokiaľ sa proti nemu pokúsia vzbúriť či z tohto väzenia utiecť. Štvrté z pivničných detí umrelo krátko po pôrode a Fritzl jeho telíčko spálil.

Hrozný príbeh bol odhalený až po takmer 24 rokoch, a to v apríli 2008 po tom, čo devätnásťročná Kerstin – najstaršia z väznených detí – upadla do bezvedomia a Fritzl dovolil jej hospitalizáciu. V marci 2009 bol uznaný vinným zo všetkých šiestich trestných činov, z ktorých ho vinila obžaloba, a síce z vraždy, zotročovania, znásilnenia, obmedzovania osobnej slobody, ťažkého nátlaku a incestu.

Viac o téme: Josef Fritzl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu