Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Prípad týchto zverstiev stále vyvoláva zimomriavky: Netvor pripravil dcére peklo na zemi

Josef Fritzl Zobraziť galériu (3)
Josef Fritzl (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ/PRAHA - Kauza Rakúšana Josefa Fritzla, ktorý po takmer štvrťstoročie väznil a sexuálne zneužíval vlastnú dcéru, pútal mimoriadnu pozornosť médií ako v alpskej republike, tak aj za jej hranicami. Prípad incestu, z ktorého vzišlo sedem potomkov, sa na verejnosť dostal pred desiatimi rokmi, 27. apríla 2008. O necelý rok neskôr poslal súd Josefa Fritzla na doživotie do väzenia.

Poľský Fritzl znásilňoval a nechával znásilňovať manželku inými mužmi: Definitívny rozsudok

Ťažko uveriteľný príbeh sa začal odvíjať v lete roku 1984, kedy Fritzl omámil svoju vtedy osemnásťročnú dcéru Elisabeth a spútanú ju zamkol v tajnej pivničnej miestnosti svojho domu v dolnorakúskom Amstettene. Neskôr sa ukázalo, že svoju dcéru začal zneužívať už od jej 11 rokov a že Elisabeth plánovala odísť z domova. Aby Fritzl získal vysvetlenie pre dcérino zmiznutie, prinútil ju napísať list, v ktorom oznámila svoj odchod z domu a žiadala rodičov, aby po nej nepátrali.

Podobný postup Fritzl zvolil aj pri neskoršej legalizácii troch zo siedmich potomkov, ktoré mu jeho dcéra v pivnici porodila. Deti podľa Fritzlovho tvrdenia zanechala pred dverami domu spolu s písomnou prosbou, aby sa o ne starí rodičia postarali. Trik s podvrhnutými odkazmi napodiv zafungoval nielen na nič netušiacu manželku, ale aj na úrady, ktoré trojicu údajne odložených detí zverili manželom Fritzlovcom do starostlivosti.

VIDEO Prípad týchto zverstiev
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, Topky.sk)

Osud ďalších potomkov vzídených z incestného vzťahu bol výrazne horší. Jeden z nich zomrel krátko po pôrode a Fritzl jeho telíčko spálil v kotle. Ďalšie tri deti museli žiť v podzemí a spolu so svojou matkou čeliť Fritzlovým vyhrážkam, že im pustí plyn, pokiaľ sa proti nemu vzbúria alebo sa pokúsia o útek.

Svoje zvrátené počínanie dokázal Fritzl udržať v úplnej tajnosti takmer štvrť storočia. Za ten čas svoju dcéru asi 3000-krát znásilnil. Zlom nastal v polovici apríla 2008, kedy jedno z väznených detí upadlo do bezvedomia a Fritzl privolil k jeho hospitalizácii. Lekári chceli kvôli stanoveniu diagnózy vyšetriť aj nezvestnú matku dieťaťa, a preto ju prostredníctvom médií vyzvali, aby sa prihlásila úradom.

VIDEO Prípad týchto zverstiev
Zobraziť galériu (3)

Keď Fritzlova dcéra videla výzvu v televízii, začala na svojho otca tlačiť, aby jej umožnil návštevu nemocnice. Ten po týždni váhania jej prianiu vyhovel a 26. apríla 2008 vyviedol všetkých uväznených z pivnice. S dcérou potom došiel do nemocnice, kde ich zadržala polícia.

Muži zákona spočiatku Fritzlovu dcéru podozrievali zo zanedbania starostlivosti o deti. Pri jej výsluchu však vyplával na povrch celý šokujúci príbeh, ktorého pravdivosť následne preukázala domová prehliadka. Páchateľ sa k väzneniu a znásilňovaniu svojej dcéry priznal. Žiadne stopy po prípadných spoluvinníkoch polícia nenašla. 

O ostro sledovanej kauze rozhodoval krajinský súd v Sankt Pöltene. Žalobca Fritzla obvinil z trestných činov vraždy, zotročovania, znásilnenia, obmedzovania osobnej slobody, ťažkého nátlaku a incestu. Fritzl najprv obvinenia zo zabitia a z otrokárstva odmietol, v tretí deň procesu však urobil plné priznanie. Údajne ho k tomu prinútila výpoveď jeho dcéry, ktorú videl v súdnej sieni z videozáznamu. Porota nakoniec uznala obžalovaného vinným a súd ho v marci 2009 poslal na doživotie do ústavu pre duševne narušených páchateľov.

Viac o téme: DcéraVäzenieIncestJosef Fritzl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu