Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Iný kraj, iný mrav: Mladý pár zatkli pre žiadosť o ruku na verejnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Iránske úrady zatkli mladý pár pre ich žiadosť o ruku na verejnosti. Niekto totiž tento moment nahral na video, ktoré sa stalo virálnym na sociálnych sieťach. Pár podľa polície urazil islamské obyčaje verejnej slušnosti. Neskôr ich však prepustili na kauciu.

Na videu, ktoré sa na internete začalo šíriť v piatok, vidno mladého muža ako v obchodnom dome v meste Arak stojí v srdci vytvorenom z lupeňov kvetov a vedľa neho sú farebné balóniky. Keď svoju priateľku požiada o ruku a ona mu odpovie áno, nasadí jej prsteň, zatiaľ čo prizerajúci sa ľudia ich povzbudzujú. Dvojicu neidentifikovali.

Námestník náčelníka polície v Araku Mostafá Norúzí sa pre denník Shahrvand vyjadril, že je neprijateľné, aby mladí ľudia "robili čokoľvek, čo je bežné na iných miestach vo svete a ignorovali pri tom mravy, kultúru a náboženstvo" v Iráne. Previnenie páru je "veľmi jasné a nie je nutné vysvetľovať" dôvod ich zatknutia dodal Norúzí. Predseda Teheránskej advokátskej komory Isa Amíní zatknutie skritizoval s tým, že nechápe, na základe čoho sa tak stalo, keďže dvojica nespáchala žiaden zločin.

Polooficiálna tlačová agentúra Fars zastávajúca tvrdú líniu verejnú žiadosť o ruku označila za "hanebnú" a tvrdí, že by mohla propagovať "nemorálnosť". Agentúra požadovala "tvrdý" trest, aby odradil ďalších ľudí od opakovania takéhoto konania. Podľa iránskych stúpencov tvrdej línie sú verejné prejavy náklonnosti výsledkom údajného skorumpovaného vplyvu západnej kultúry, ktorá ohrozuje morálne zásady ich konzervatívnej islamskej spoločnosti.

Viac o téme: ChlapecDievčaZatknutieŽiadosť o rukuIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu