Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Maďarsku NATO nestačí: Chce sa vyzbrojiť, aby sa mohlo brániť útokom zo všetkých strán

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok vyhlásil, že chce urýchliť rozvoj maďarskej armády, aby sa mohla ubrániť útoku z "akéhokoľvek smeru". Premiér podľa agentúry AFP zdôraznil, že bezpečnostné záruky Severoatlantickej aliancie nestačia.

"NATO je veľmi dôležité, ale neverím, že by vojenská bezpečnosť Maďarska mala byť založená na NATO ," povedal v rozhovore pre týždenník Figyelö. Maďarsko je od roku 1999 členom NATO a požíva ochranu západnej vojenskej aliancie, ktorá tento týždeň usporiadala v Bruseli stretnutie ministrov. Budapešť sa však podľa Orbána pustila do "viacročného procesu vojenského rozvoja, po ktorom získa Maďarsko významnú vojenskú silu, vďaka ktorej sa bude môcť brániť útoku z akéhokoľvek smeru".

Maďarsko podľa českého servera armadninoviny.cz vlani v decembri podpísalo zmluvu s nemeckou firmou KMW o dodávke 44 nových nemeckých tankov Leopard 2A7 + a 24 nových samohybných húfnic PZH 2000. Tejto zmluve predchádzal nákup francúzskych vrtuľníkov Airbus a tiež zavádzanie českých pištolí, samopalov a útočných pušiek, licenčne vyrábaných v maďarskej štátnej firme Arzenál.

Maďarský premiér v rozhovore okrem iného upozornil na nedostatok solidarity spojencov v prípade vypálenia maďarského kultúrneho centra v susednej Ukrajine, krajine usilujúcej sa o vstup do NATO. "Bomba exploduje v centre ukrajinských Maďarov pár kilometrov od hraníc NATO a nikto nepovie ani slovo, vrátane Spojených štátov," povedal.

Podpolačský útok na Užhorodskú kanceláriu Spoločnosti maďarskej kultúry Zakarpatska (KMKSZ) sa stal vlani 27. februára; požiar nespôsobil obete na životoch, ale úplne zničil prízemie budovy. V ukrajinskej Zakarpatskej oblasti žije početná maďarská menšina, ktorá si opakovane sťažuje na ústrky od úradov, ktoré údajne popierajú jej práva. Niektoré médiá bezprostredne po útoku spájali tento čin s ukrajinskými nacionalistami, obvinený však bol nakoniec poľský sympatizant krajnej pravice.

Orbánove výroky boli zverejnené tri dni po návšteve šéfa americkej diplomacie Mika Pompea v Budapešti, počas ktorej obe krajiny oznámili dohodu o spolupráci v obrane s cieľom uľahčiť nasadenie amerických síl na maďarskom území. Pompeo súčasne vyzýval Budapešť, aby sa odklonila od Moskvy, pripomenula AFP, ktorá počas Pompeovy návštevy označila Maďarsko za hlavného spojenca Moskvy v Európskej únii. Orbán vo štvrtok zdôraznil, že silne podporuje európsku vojenskú silu, obhajoval však "plodnú ekonomickú spoluprácu s Ruskom".

NATO, založené v roku 1949, prežíva práve ťažké obdobie po rozhodnutí USA jednostranne sa stiahnuť zo Sýrie a odstúpiť od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) v reakcii na vývoj nových striel v Rusku. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg označil dôsledky krachu zmluvy INF ako "veľmi závažné"; obáva sa rozpútania "nových pretekov v zbrojení", dodala AFP.

Viac o téme: NATOMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu