Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stoltenberg vyjadril obavy a vyzval Rusko: NATO nechce ďalšiu studenú vojnu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a bulharský premiér Bojko Borisov Zobraziť galériu (2)
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a bulharský premiér Bojko Borisov (Zdroj: TASR/AP)

SOFIA - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v piatok varoval, že porušovanie kľúčovej zmluvy z obdobia studenej vojny zo strany Ruska je jednou z najnaliehavejších bezpečnostných výziev Aliancie.

Stoltenberg podľa agentúry AP vyzval Rusko, aby začalo opäť dodržiavať Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) z roku 1987, považovanú za základný bezpečnostný pilier Európy zameraný na obmedzenie rizika jadrového útoku. Stoltenberg po rokovaniach s bulharským premiérom Bojkom Borisovom v metropole Sofia uviedol, že "NATO nechce ďalšiu studenú vojnu, ani obnovenie pretekov v zbrojení, a preto vyzýva Rusko, aby začalo znova dodržiavať INF".


Čítajte aj: Stoltenberg označil NATO za najúspešnejšiu alianciu v dejinách: Sú na to dva dôvody


Dodal, že Aliancia musí byť zároveň pripravená na svet bez INF a na svet s väčším počtom ruských rakiet. Bulharsko - člen EÚ a NATO - si zachovalo s Ruskom úzku hospodársku a energetickú spoluprácu. Borisov, ktorý v pondelok hostí svojho ruského náprotivka Dmitrija Medvedeva, ale podľa agentúry AFP v piatok potvrdil lojalitu Aliancii s tým, že Bulharsko podľa neho "patrí k najlojálnejším členom organizácie".

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP)

USA a následne aj Rusko na začiatku februára odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu. Tieto kroky vyvolali obavy z obnovenia pretekov v zbrojení medzi USA a Ruskom a vyvolania novej studenej vojny. Stoltenberg pricestoval na návštevu Bulharska v súvislosti s 15. výročím vstupu tejto balkánskej krajiny do NATO.

Viac o téme: Studená vojnaNATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu