Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Našiel sa hlasový záznamník a druhá čierna skrinka: Havária sa môže objasniť

Potápačom sa podarilo vyloviť hlasový záznamník.
Potápačom sa podarilo vyloviť hlasový záznamník. (Zdroj: SITA/AP Photo/Binsar Bakkara)

JAKARTA - Potápači indonézskeho námorníctva našli hlasový záznamník z kokpitu lietadla spoločnosti Lion Air, ktoré sa koncom októbra zrútilo do Jávskeho mora.

Ak bude hlasový záznamník nepoškodený, mohol by poskytnúť vyšetrovateľom cenné informácie o príčine nehody. Hovorca západnej flotily indonézskeho námorníctva Agung Nugroho uviedol, že potápači použili pri pátraní špičkové vybavenie. Záznamník našli pod ôsmimi metrami bahna na dne mora.

Potápači indonézskych námorných síl vyzdvihli z morského dna už aj druhú z tzv. čiernych skriniek lietadla nízkonákladovej spoločnosti Lion Air, ktoré sa koncom októbra minulého roka zrútilo do Jávskeho mora, pričom zahynulo všetkých 189 cestujúcich a členov posádky. Záznamník hlasovej komunikácie v pilotnej kabíne sa nachádzal iba 50 metrov od miesta, kde našli tri dni po havárii záznamník letových údajov, oznámili v pondelok indonézski predstavitelia, ktorých vyjadrenia priniesla tlačová agentúra AP.

Námestník ministra pre námorné záležitosti Ridwan Djamaluddin pred novinármi uviedol, že na tom istom mieste našli aj pozostatky niektorých z obetí nešťastia. Hovorca flotily prehľadávajúcej danú oblasť, podplukovník Agung Nugroho, vysvetlil, že potápači dokázali nájsť čiernu skrinku pod osemmetrovou vrstvou bahna na morskom dne pomocou technicky vyspelého lokalizačného zariadenia.

Lietadlo sa do Jávskeho mora zrútilo 29. októbra len 13 minút po vzlietnutí z Jakarty. Pilot krátko po štarte požiadal o pristátie. Údaje z čiernej skrinky ukázali, že stroj mal počas posledných letov problém s rýchlomerom. Nešťastie neprežilo všetkých 189 ľudí na palube.

Viac o téme: HaváriaLietadloPotápačiIndonéziaLion AirHlasový záznamník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu