Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Posun v prípade leteckého nešťastia v Indonézii: Šokujúce odhalenia

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Achmad Ibrahim)

JAKARTA - Piloti lietadla indonézskej spoločnosti Lion Air, ktoré havarovalo na konci októbra, mali problémy s ovládaním stroja takmer od začiatku letu. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na predbežnú správu indonézskeho Národného úradu pre bezpečnosť dopravy (NTSC).

Predbežná správa NTSC odhalila, že ukazovatele rýchlosti počas predchádzajúceho letu z Bali do Jakarty zobrazovali chybné údaje. Posádka preto na zvyšok letu vypla autopilota. Lietadlo podľa vyšetrovateľov z NTSC nebolo spôsobilé na prevádzku a let z Bali do Jakarty nemal pokračovať. Lion Air musí podľa NTSC zlepšiť bezpečnosť a umožniť pilotom v podobných prípadoch prerušiť let a núdzovo pristáť.

Posun v prípade leteckého
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Achmad Ibrahim)

Vyšetrovatelia príčin nešťastia sa zameriavajú na to, akú rolu zohral nový manévrovací systém (MCAS). Ten má zabrániť nadmernému stúpaniu lietadla, pri ktorom hrozí strata vztlaku. V prípade havarovaného boeingu však systém zrejme spôsobil klesanie po tom, ako dostal nesprávne informácie zo senzorov.

Posun v prípade leteckého
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fauzy Chaniago, File)

Prakticky nový Boeing 737 Max 8 spoločnosti Lion Air sa v pondelok 29. októbra po približne 13 minútach letu zrútil do Jávskeho mora. Lietadlo linky JT610 smerovalo z Jakarty do mesta Pangkal Pinang, metropoly provincie Bangka-Belitung, ležiacej na východnom pobreží ostrova Bangka. Nehodu neprežil nikto z 189 ľudí na palube.

Viac o téme: HaváriaBaliLion Air
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu