Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Summit EÚ: Lídri predĺžili ekonomické sankcie voči Rusku o pol roka

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska únia predĺži platné hospodárske sankcie voči Rusku o ďalších šesť mesiacov, do konca júla 2019. Zhodli sa na tom hlavy vlád a štátov na prebiehajúcom summite Európskej únie v Bruseli, čo prostredníctvom svojho účtu na Twitteri potvrdil predseda Európskej rady Donald Tusk.

"Európska únia predĺži hospodárske sankcie voči Rusku za jeho úlohu v konflikte vo východnej Ukrajine," uviedol Tusk na Twitteri. Predĺženie reštrikčných opatrení na summite sa očakávalo, čo v stredu naznačila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá v predvečer summitu uviedla, že chce v Bruseli požiadať o predĺženie sankčného režimu voči Rusku v súvislosti s námorným incidentom v Kerčskom prielive, kde ruské lode koncom novembra zajali tri ukrajinské vojenské lode s ich posádkami. Naposledy boli hospodárske sankcie predĺžené o ďalších šesť mesiacov 5. júla 2018 a ich platnosť mala vypršať 31. januára 2019.​

Slovensko proti sankciám voči Rusku nepôjde

K predĺženiu ekonomických sankcií voči Rusku v súvislosti s najnovšiu eskaláciou napätia medzi Ruskom a Ukrajinou v Azovskom mori sa vo štvrtok pripojilo aj Slovensko. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) ešte pred rokovaním o tejto téme novinárom potvrdil, že Slovensko proti sankciám voči Rusku nepôjde.

"Hoci máme svoj rezervovaný postoj k účinnosti a účinku sankcií, ktoré, zdá sa, neprinášajú vôbec želateľný efekt, Slovensko nevybočí z jednotnej línie a bude plne rešpektovať a bude súčasťou rozhodnutia celej EÚ27 tak, ako to bude navrhnuté," vyhlásil Pellegrini. Podobné závery podľa jeho slov vzišli už zo štvrtkového koordinačného stretnutia krajín Vyšehradskej štvorky (V4) pred začiatkom samotného summitu.

Viac o téme: SankcieRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu