Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ukrajinské lode sa opäť pokúsia preplávať cez Kerčský prieliv: Nemôžeme ustúpiť, tvrdí Turčynov

Oleksandr Turčynov
Oleksandr Turčynov (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

KYJEV - Ukrajina opäť vyšle svoje vojnové lode cez Kerčský prieliv. V rozhovore pre ukrajinské vysielanie spravodajskej stanice BBC tajomník ukrajinskej Rady bezpečnosti a obrany (SNBO) Oleksandr Turčynov.

Vysvetlil, že pre Ukrajinu ide o "principiálnu vec". "Ak to necháme tak a ustúpime, potom Rusko de facto splní svoj cieľ o obsadení Azovského mora, zavedie nové, jednostranne vytýčené námorné hranice v Čiernom mori a legalizuje svoju okupáciu Krymu". Turčynov v rozhovore nespresnil, kedy sa ukrajinské lode pokúsia o preplávanie Kerčského prielivu. Uviedol len, že s tým "nemožno otáľať".   

Dodal, že ukrajinské ozbrojené sily majú v úmysle prizvať k plavbe svojich lodí z ukrajinských čiernomorských prístavov do ukrajinských prístavov na pobreží Azovského mora aj predstaviteľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE) a iných medzinárodných organizácií. Spresnil, že Ukrajina už navrhla NATO, aby sa aj jej pozorovatelia zúčastnili na tejto akcii. Odpoveď však zatiaľ nedostala.   

Ukrajina pristúpi k tomuto pokusu v situácii, keď Rusko zadržiava 24 ukrajinských námorníkov, ktorí tvorili posádku troch lodí zajatých 25. novembra ruskou pohraničnou strážou v oblasti Kerčského prielivu. Ruská Federálna bezpečnostná služba obvinila Ukrajincov z protizákonného prekročenia hranice a až do 25. januára 2019 na nich uvalila väzbu.   

Kyjevské vedenie považuje svojich námorníkov za vojnových zajatcov. FSB však tvrdí, že vojnovými zajatcami byť nemôžu, keďže voči nim bolo vznesené obvinenie v súvislosti s trestným činom nezákonného prekročenia hraníc cudzieho štátu, ako aj vzhľadom na to, že Rusko a Ukrajina nie sú vo vojne, ani vo vojenskom konflikte.

Viac o téme: RuskoUkrajinaKerčský prieliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu