Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Kremeľ poslal Američanom jasný odkaz: Obvinenia voči Mariji Butinovej sú nepodložené

Marija Butinová
Marija Butinová (Zdroj: SITA/AP Photo/File)

MOSKVA - Kremeľ v piatok označil za nepodložené obvinenia zo strany USA voči ruskej občianke Mariji Butinovej, ktorá sa vo štvrtok priznala k vykonávaniu činnosti ilegálneho zahraničného agenta v Spojených štátoch.

"Považujeme obvinenia voči nej za absolútne nepodložené," uviedol podľa agentúry AFP Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. Butinová, ktorá je v Spojených štátoch na základe obvinenia zo špionáže vo vyšetrovacej väzbe, sa pred súdom priznala k účasti na sprisahaní proti Spojeným štátom. Na súde vo Federálnom dištrikte Kolumbia uviedla, že pracovala na základe pokynov ruského občana a jej úlohou malo byť nadväzovať neoficiálne vzťahy s vplyvnými občanmi Spojených štátov.

Podľa spravodajskej televízie CNN poskytla vyšetrovateľom informáciu o občanovi Spojených štátov, ktorý jej údajne pomáhal preniknúť medzi vplyvných amerických politikov. Týmto občanom je politický konzultant Republikánskej strany Paul Erickson, uviedla CNN. Agentúra AP prednedávnom napísala, že 56-ročný Erickson udržiaval s Butinovou osobné styky a dokonca s ňou žil. Vyšetrovatelia majú vraj podozrenie, že Ruska používala k prenikaniu do amerických politických štruktúr aj sex.

Pokiaľ ide o Rusa, ktorý Butinovú podľa jej slov riadil, malo by podľa CNN ísť o Alexandra Toršina, ktorý bol v rokoch 2001-2015 poslancom Rady federácie a koncom novembra tohto roku oznámil, že sa vzdáva postu námestníka guvernérky ruskej centrálnej banky (Bank Rossiji). Toršin je údajne blízky Putinov spolupracovník.

Americká prokuratúra Butinovú viní z toho, že sa pokúsila infiltrovať do amerického Národného združenia držiteľov zbraní (NRA), ktoré má podľa agentúry Reuters úzke väzby na niektorých republikánskych politikov vrátane prezidenta Donalda Trumpa. Moskva tvrdí, že obvinenia vznesené voči Butinovej sú vymyslené a že jej zatknutie v júli tohto roku bolo motivované záujmami americkej vnútornej a zahraničnej politiky.​

Viac o téme: ŠpionážRuskoUSAMarija Butinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu