Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Dramatická noc v Budapešti: Polícia použila na demonštrantov slzotvorný plyn

Polícia použila na demonštrantov v Budapešti slzotvorný plyn. Zobraziť galériu (2)
Polícia použila na demonštrantov v Budapešti slzotvorný plyn. (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Krátko po 01.00 h v piatok maďarskí policajti izolovali menšie skupiny demonštrantov na budapeštianskej Veľkej okružnej ceste (Nagykörút) po tom, ako dav vytlačili z Kossuthovho námestia. Podľa spravodajského servera hvg.hu policajti ľudí z obkľúčenia pustili až po tom, čo zistili ich totožnosť.

Príslušníci poriadkových síl ešte v noci použili viackrát slzotvorný plyn, niekoľkých agresívnejších demonštrantov predviedli. Medzi nimi bola aj podpredsedníčka mimoparlamentného hnutia Momentum Anna Donáthová, ktorá zapálila dymovnicu, ale nehodila ju na policajtov. Protestujúci na Veľkej okružnej ceste prevracali odpadkové koše, ktoré ďalší postavili a vysypané smeti upratali. Na budove parlamentu demonštranti rozbili dve okná.

Polícia použila na demoštrantov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Marton Monus/MTI via AP)

Pri potýčkach boli zranení dvaja policajti, jeden na hlave, druhému zranili stehno. Niekoľko vozidiel bolo poškodených. Udalosti protestu streamovali viaceré spravodajské servery. Poslanec opozičnej strany Dialóg (Párbeszéd) Bence Tordai serveru hvg.hu povedal, že s organizátormi terajšej demonštrácie a s odborármi rokoval o príprave nedeľňajšieho protestu na Námestí hrdinov.​

Viac o téme: ProtestyPolícia Budapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu