Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Európska únia opäť predĺžila sankcie voči Rusku: Platiť budú až do konca júla

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

BRUSEL - Európska únia predĺžila v piatok hospodárske sankcie pre konkrétne odvetvia ruskej ekonomiky do 31. júla 2019.

"Toto rozhodnutie nadväzuje na aktuálne informácie, ktoré Európskej rade na zasadnutí 13.–14. decembra 2018 poskytli francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Merkelová v súvislosti s plnením dohôd z Minska, s ktorými sú sankcie spojené. Vzhľadom na to, že sa nedosiahol nijaký pokrok, prijala Európska rada politické rozhodnutie predĺžiť hospodárske sankcie voči Rusku," uvádza EÚ v tlačovej správe.

"Tieto opatrenia sa zameriavajú na sektor financií, energetiky a obrany, ako aj na oblasť tovaru s dvojakým použitím. Opatrenia sa pôvodne zaviedli 31. júla 2014 na obdobie jedného roka v reakcii na konanie Ruska destabilizujúce situáciu na Ukrajine a v septembri 2014 sa posilnili," píše sa v správe.

Medzi hospodárske sankcie, ktoré sa týmto rozhodnutím predĺžili, patrí: 

- obmedzenie prístupu na primárne a sekundárne kapitálové trhy EÚ pre päť veľkých ruských finančných inštitúcií s väčšinovým štátnym podielom a pre ich pobočky mimo EÚ, v ktorých majú väčšinový podiel, ako aj pre tri veľké ruské energetické spoločnosti a tri spoločnosti pôsobiace v oblasti zbrojárskeho priemyslu.

- uloženie zákazu vývozu a dovozu v oblasti obchodu so zbraňami.

 - ustanovenie zákazu vývozu položiek s dvojakým použitím na vojenské účely alebo pre vojenských koncových užívateľov v Rusku.

- obmedzenie prístupu Ruska k určitým citlivým technológiám a službám, ktoré sa môžu použiť na ťažbu a prieskum ropy.

EÚ okrem uvedených hospodárskych sankcií tiež v súvislosti s krízou na Ukrajine zaviedla viacero opatrení EÚ, okrem iného aj:

- cielené individuálne reštriktívne opatrenia, najmä zákaz vydávania víz a zmrazenie aktív – aktuálne voči 164 osobám a 44 subjektom – do 15. marca 2019.

- reštriktívne opatrenia v súvislosti s protiprávnou anexiou Krymu a Sevastopola, ktoré sú obmedzené na územie Krymu a Sevastopola a ktoré sú v súčasnosti platné do 23. júna 2019.

Európska rada na svojom zasadnutí 19. marca 2015 spojila dĺžku uplatňovania sankcií s úplným vykonaním dohôd z Minska, ku ktorému malo dôjsť do 31. decembra 2015. Keďže sa tak však nestalo, sankcie ostali v platnosti.

Viac o téme: SankcieRuskoVladimir PutinEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu