Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Koniec konfliktu v Gaze je v nedohľadne: Počas protestov sa zranilo najmenej 14 Palestínčanov

Nepokoje v pásme Gazy pokračujú.
Nepokoje v pásme Gazy pokračujú. (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

GAZA - Najmenej 14 Palestínčanov utrpelo v piatok zranenia počas protestov na hraniciach medzi pásmom Gazy a Izraelom. Podľa agentúry AP mal však pravidelný každotýždenný protest pokojnejší priebeh než zvyčajne.

Zdravotnícke zdroje v Gaze informovali o 14 zranených, ktorých postrelili izraelskí vojaci. Väčšina z približne 10.000 účastníkov piatkovej demonštrácie sa držala v bezpečnej vzdialenosti od plota oddeľujúceho pásmo Gazy od Izraela. Dohliadali na to bezpečnostné sily hnutia Hamas, ktoré kontroluje Gazu, uviedol denník Times of Israel.  

Protest mal tento raz prevažne pokojný priebeh. Len malá časť Palestínčanov hádzala kamene či zápalné fľaše na príslušníkov izraelskej armády. Times of Israel dáva pokojnejší priebeh protestu do súvislosti s nedávnym prímerím medzi Izraelom a Hamasom, ktoré ukončilo eskaláciu napätia hroziacu prerásť do regulárnej vojny.

Menej násilný charakter mala aj minulotýždňová demonštrácia, prvá po dosiahnutí prímeria. Hamas organizuje od marca tohto roku pravidelné protesty pri hraniciach s Izraelom s cieľom dosiahnuť ukončenie desaťročie trvajúcu blokádu pásma Gazy.

Viac o téme: IzraelPalestínaGazam Jeruzalem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu