Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Americká snaha vyšla navnivoč: Nekompromisné stanovisko valného zhromaždenia OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Manuel Elias/United Nations via AP)

NEW YORK - Valné zhromaždenie (VZ) OSN vo štvrtok neschválilo americký návrh rezolúcie odsudzujúcej aktivity militantného palestínskeho hnutia Hamas, ktoré má pod kontrolou pásmo Gazy. Návrh Spojených štátov nezískal požadované dve tretiny hlasov, informovala v noci na piatok agentúra AP.

Účastníci schôdze pred hlasovaním o tejto rezolúcii veľkou väčšinou hlasov schválili návrh, podľa ktorého by americký návrh prešiel len za prepodkladu, že by ho podporili dve tretiny zo 193-členného kolégia. Túto zmenu žiadali arabské štáty, zatiaľ čo USA požadovali jednoduchú väčšinu. Veľvyslankyňa USA v OSN Nikki Haleyová pre hlasovaním uviedla, že VZ OSN má príležitosť urobiť dejinný krok a vysloviť sa proti Hamasu, ktorý označila za "jeden z najzjavnejších a najgrotesknejších prípadov terorizmu vo svete".

Upozornila, že v hlasovaní sa rozhoduje aj o prístupe tej-ktorej krajiny, keď príde na odsúdenie antisemitizmu. "Nie je nič viac antisemitské, ako hovoriť, že terorizmus nie je terorizmom, ak sa používa proti židovskému ľudu a židovskému štátu," uviedla Haleyová. Hnutie Hamas sa po hlasovaní poďakovalo členským štátov OSN, ktoré stoja po boku "našich ľudí" v ich odboji a boji za spravodlivosť. Hamas vo svojom vyhlásení zaútočil na Haleyovú, ktorá "je známa svojím extrémizmom a pozíciami, ktoré podporujú sionistický terorizmus v Palestíne".

Neschválenie rezolúcie z dielne USA privítal aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás. "Palestínske predsedníctvo nedovolí odsúdiť boj palestínskeho ľudu," uvádza sa v Abbásovom vyhlásení. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo svojej reakcii pochválil "veľkú väčšinu" - 87 krajín -, ktoré hlasovali za americký návrh a  po prvýkrát sa "postavili proti Hamasu", čo označil za "dôležitý úspech pre Spojené štáty a Izrael". USA sa pokúšajú dosiahnuť odsúdenie Hamasu a požadujú, aby militantná skupina prestala raketami ostreľovať juh Izraela a skoncovala aj s používaním zápalných šarkanov a podobných zariadení,  ktoré ohrozujú izraelských civilistov.

Viac o téme: USAOSNHamas