Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trumpova administratíva stojí pred veľkou skúškou: Voliči majú v rukách osud republikánov

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Jeff Roberson)

WASHINGTON - V Spojených štátoch sa v utorok konajú voľby časti kongresmanov, guvernérov štátov a mnohých štátnych a miestnych verejných činiteľov. Vo veľkej miere však voliči rozhodujú aj o budúcnosti prezidenta Donalda Trumpa.

Šéf Bieleho domu mal počas prvých dvoch rokov vo funkcii podporu svojich spolustraníkov republikánov v oboch komorách zákonodarného zboru, Kongresu. Hoci nie vždy a vo všetkom s ním súhlasili, vládlo sa mu ľahšie, než keby aspoň jednu komoru ovládali demokrati. A práve o to sa v utorok Demokratická strana snaží. V Snemovni reprezentantov mala naposledy väčšinu v roku 2011 a v Senáte v roku 2015. Čo by utorkové víťazstvo demokratov znamenalo pre Trumpa?

"Väčšina ľudí pri tejto otázke pomyslí na impeachment (zosadenie prezidenta). To je však nepravdepodobné," napísal denník Washington Post a vysvetlil zložitosť procesu odvolávania prezidenta. Demokrati by na to potrebovali väčšinu v oboch komorách Kongresu, čo podľa predvolebných prieskumov nie je pravdepodobné. Navyše, líderka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová pred časom uviedla, že impeachment nie je ich prioritou.

Vyšetrenie káuz

To, čo demokrati môžu dosiahnuť, je posun vpred vo vyšetrovaní napojenia Trumpa na Rusko či zákonnosti a férovosti jeho podnikania. Nové dôkazy a dominancia takých vyšetrovaní v médiách by mohli značne ovplyvniť Trumpov pokus o znovuzvolenie v roku 2020.

Na to, aby mohli demokrati kontrolovať prijímanie zákonov a blokovať rozhodnutia prezidenta, by však potrebovali väčšinu v oboch komorách, čo nie je pravdepodobné.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

V prípade, že vo voľbách do Snemovne reprezentantov, ktorú momentálne ovládajú republikáni, zvíťazia demokrati, čo predpokladajú analytici z oboch táborov, mohlo by to zásadne skomplikovať Trumpove legislatívne plány na nasledujúce dva roky. V Snemovni majú republikáni momentálne 235 kresiel, demokrati 193. Sedem mandátov je neobsadených.

"Očakávajte patovú situáciu. Ak budú proti sebe bojovať demokratická Snemovňa a republikánsky Senát, ťažko uvidíme prijatie nejakej zásadnej legislatívy," upozornil denník Washington Post. V predvolebnej kampani dominovali témy ako systém zdravotného poistenia, kontrola zbraní a imigračná politika.

Supervoľby

V Spojených štátoch sa konajú voľby do federálneho Kongresu, ktoré prichádzajú vždy v polovici funkčného obdobia úradujúceho prezidenta. Američania si budú môcť zvoliť všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov, ktorí sú volení na dva roky. Okrem nich sa o znovuzvolenie bude uchádzať aj 35 senátorov, ktorí sú do 100-členného Senátu Spojených štátov volení na šesť rokov.

V hre je tiež 39 miest guvernérov jednotlivých štátov Únie, ktorí sú vo väčšine štátov volení na štyri roky. Výnimkou sú štáty Vermont a New Hampshire, kde guvernérov volia len na dvojročné obdobie.

Okrem toho sa v tzv. supervolebný utorok uskutočnia aj početné iné regionálne či komunálne voľby, ako aj voľby starostov mnohých miest. Prvé volebné miestnosti sa otvoria v utorok o 12.00 h SEČ na východnom pobreží krajiny, posledné uzavrú v stredu o 06.00 h SEČ v štáte Havaj.

Miestnosti otvorili

Na východnom pobreží Spojených štátov otvorili v utorok o 12.00 h SEČ (06.00 h EST) prvé volebné miestnosti v polčasových (midterm) voľbách. Mnohí Američania však už odvolili skôr - a to vďaka možnosti hlasovať predčasne, ktorú svojim voličom ponúka väčšina štátov USA. "Po celej krajine bolo v pondelok zrátaných viac ako 35 miliónov predčasných hlasov, oveľa viac než v polčasových voľbách v roku 2014," informovala americká televízna stanica NBC. 

V roku 2014 hlasovalo predčasne vyše 21 miliónov voličov. Pre porovnanie, v prezidentských voľbách, ktoré mávajú oveľa vyššiu volebnú účasť, takto v roku 2016 hlasovalo vyše 46 miliónov voličov.

"Predčasné hlasovanie deň pred voľbami je explozívne. Nabudení americkí voliči hodnotia svoju vládu," uviedla v pondelok televízia CNN, pričom poskytla - odvolávajúc sa na iný zdroj - iné, ale podobné čísla. 

Tieto údaje podľa CNN naznačujú, že voliči sa naozaj zaujímajú o svoju prvú príležitosť ponúknuť verdikt nad prezidentovaním Donalda Trumpa. Dáta o predčasnom hlasovaní podľa CNN ukazujú vzostup počtu mladých voličov a prvovoličov a tiež žien. 

"Je však dôležité nevyvodzovať z tohto závery. Krajina sa už roky posúva k väčšiemu využívaniu predčasného hlasovania," upozornila spravodajská televízna stanica. Konečné výsledky utorkového hlasovania by mali byť známe v stredu ráno miestneho času. 

Viac o téme: VoľbyPrimárkyDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu