Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odhalia krvavú pravdu: Saudská Arábia sa prizná k zabitiu novinára na konzuláte

Džamál Chášukdží Zobraziť galériu (5)
Džamál Chášukdží (Zdroj: TASR/AP/CCTV/Hurriyet)

ISTANBUL - Vláda Saudskej Arábie sa chystá priznať, že nezvestný novinár Džamál Chášukdží bol zabitý pri výsluchu v areáli saudskoarabského konzulátu v tureckom meste Istanbul, kde si bol vyzdvihnúť doklady potrebné pre sobáš so svojou tureckou snúbenicou. Informovala o tom v noci na pondelok americká televízna stanica NBC News s odvolaním sa na tri zdroje, ktoré si neželali byť menované.

Nad arabským kráľovstvom sa zmráka: Po zmiznutí novinára prišli ďalšie obvinenia

Podľa dvoch zdrojov pripravované vyhlásenie bude formulované tak, že saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána zbaví zodpovednosti za smrť novinára, ktorý o ňom pre noviny The Washington Post písal kritické články. Má v ňom stáť, že princ zabitie žurnalistu nenariadil ani o ňom nevedel.

Konzulát v Istanbule
Zobraziť galériu (5)
Konzulát v Istanbule  (Zdroj: TASR/AP/Petros Giannakouris)

Takáto formulácia by mohla pomôcť zachrániť tvár saudskoarabskému vedeniu, ktoré predtým tvrdilo, že Chášukdží nebol zabitý v priestoroch konzulátu a budovu opustil 2. októbra živý, píše NBC News.

Džamál Chášukdží
Zobraziť galériu (5)
Džamál Chášukdží  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hasan Jamali, File)

Jeden zo spomínaných dvoch zdrojov s odvolaním sa na osoby blízke saudskoarabskej vláde uviedol, že Rijád bude tvrdiť, že Chášukdžího zabili agenti pri výsluchu počas pokusu o únos, ktorý sa vymkol kontrole. Tretí zdroj podľa NBC News uviedol, že americká vláda nepozná obsah vysvetlenia Saudskej Arábie, ale Rijád má v úmysle priznať "vinu".

Džamál Chášukdží
Zobraziť galériu (5)
Džamál Chášukdží  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hasan Jamali, File)

O zámere Saudskej Arábie priznať smrť novinára informovali v pondelok aj televízia CNN a denník Wall Street Journal. Americký prezident Donald Trump v pondelok na otázky novinárov na túto tému povedal, že si počká, aké bude oficiálne stanovisko Rijádu.

Tím tureckých vyšetrovateľov medzitým v pondelok večer prehľadal priestory saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Prehliadka trvala okolo osem hodín.
 

Európa žiada odpovede

Na medzinárodnú jednotu v súvislosti s možným zabitím saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na pôde konzulátu v Istanbule vyzvali v utorok šéfovia diplomacií Nemecka a Francúzska, Heiko Maas a Jean-Yves Le Drian.

"Chceme vedieť, čo sa tam stalo," povedal Maas počas stretnutia s francúzskym rezortným kolegom v Paríži. "Potom, keď to budeme vedieť, si urobíme závery," dodal Maas s tým, že o prípade Chášukdžího hovoril v pondelok aj s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom. 

K rokovaniu došlo krátko predtým, než Pompeo odcestoval do Rijádu na stretnutie so saudskoarabským kráľom Salmánom. Pompeo absolvuje aj schôdzku s korunným princom Muhammadom bin Salmánom i ministrom zahraničných vecí Ádilom Džubajrom. Následne Pompeo odcestuje do Turecka.
 

 

Viac o téme: KonzulátNovinárTureckoSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu