Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Japonského novinára uniesla v roku 2015 odnož al-Káidy: Obrovská radosť, z pekla sa vracia domov

Japonský novinár Džumpei Jasuda
Japonský novinár Džumpei Jasuda (Zdroj: TASR/Antakya Governorate via AP)

TOKIO - Japonský novinár Džumpei Jasuda prepustený zo zajatia v Sýrii uviedol, že je šťastný, že sa po vyše troch rokoch prežitého pekla vracia domov.

Jasudu uniesla v roku 2015 odnož teroristickej siete al-Káida v Sýrii, a keď ho prepustili, odviedli ho do Turecka. Podľa očakávania sa vráti do Japonska vo štvrtok, informovala agentúra AP. Jasuda opísal svojich 40 mesiacov v zajatí ako "peklo", po fyzickej aj duševnej stránke. Zadržiavali ho v maličkej cele a mučili ho.

Novinár počas letu z juhotureckého mesta Antalya do Istanbulu pre japonskú televíziu NHK povedal, že je šťastný, že ide domov, ale cíti, akoby zostal pozadu za zvyškom sveta a nie si je istý, ako ho doženie a vyrovná sa s ním. 

Jasuda je uznávaný žurnalista známy reportážami z oblastí konfliktov. Jasuda začal pracovať ako reportér na Blízkom východe po roku 2000. V roku 2004 ho spolu s tromi ďalšími Japoncami zajali v Iraku, ale prepustili ho po intervencii islamských duchovných.

Poslednú cestu do Sýrie podnikol Jasuda v roku 2015, aby priniesol informácie o svojom priateľovi a novinárovi Kendžim Gotóovi, ktorého uniesla a brutálne zavraždila extrémistická organizácia Daeš. Kontakt s Jasudom sa prerušil po tom, čo 23. júna 2015 poslal odkaz ďalšiemu japonskému žurnalistovi na voľnej nohe. Vo svojich tvítoch dva dni predtým Jasuda napísal, že v práci mu často kladú prekážky a že prestane informovať o miestach svojho pobytu i o svojich aktivitách.

Viac o téme: únosSýriaAl-KáidaDžumpei Jasuda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu