Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pápež na návšteve Írska: Prosím o odpustenie za sexuálne zneužívanie duchovnými

Pápež František prosil v nedeľu 26. augusta 2018 o odpustenie za sexuálne zneužívanie duchovnými a zopakoval svoje želanie, aby bolo spravodlivosti učinené zadosť.
Pápež František prosil v nedeľu 26. augusta 2018 o odpustenie za sexuálne zneužívanie duchovnými a zopakoval svoje želanie, aby bolo spravodlivosti učinené zadosť. (Zdroj: TASR/AP Photo/Peter Morrison)

DUBLIN - Pápež František prosil v nedeľu o odpustenie za sexuálne zneužívanie duchovnými a zopakoval svoje želanie, aby bolo spravodlivosti učinené zadosť. Vyjadril sa tak v mariánskej svätyni v meste Knock počas svojej dvojdňovej návštevy Írska, informoval spravodajský server BBC.

Pápež uviedol, že každého musia dojať príbehy tých, ktorí "trpeli zneužívaním, boli olúpení o nevinnosť a ostali zjazvení bolestivými spomienkami". "Táto otvorená rada nás vyzýva, aby sme boli tvrdí a rozhodní v hľadaní pravdy a spravodlivosti," povedal davom na pútnickom mieste.

Uviedol, že vo svojej modlitbe k Panne Márii, matke Ježiša Krista, "jej predstavil osobitne všetky obete zneužívania akéhokoľvek druhu spáchaného členmi cirkvi v Írsku". Pápež František prosil v nedeľu počas slúženia omše v Dubline o odpustenie pre členov hierarchie katolíckej cirkvi, ktorí uchovávali v tajnosti sexuálne zneužívanie detí duchovnými. Informoval o tom spravodajský server BBC.

Pápež tiež prosil o odpustenie za zneužívanie v Írsku, zneužívanie moci, svedomia a sexuálne zneužívanie páchané predstaviteľmi cirkvi. Tisíce ľudí aplaudovali po každej prosbe Františka o odpustenie. Vo Phoenix Parku sa zišlo odhadom 200.000 ľudí, podľa BBC sa očakávalo 500.000.

Omša sa konala v oblačnom počasí a za slabého dažďa na záver Svetového stretnutia rodín - celosvetového katolíckeho zhromaždenia, ktoré sa koná každé tri roky. Pápež slúžením omše vo Phoenix Parku ukončil svoju dvojdňovú návštevu Írska. Išlo o prvú pápežskú návštevu v tejto krajine po 39 rokoch.

Viac o téme: ZneužívanieÍrskoDublinPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu