Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vatikán upokojuje svet: Pápež je pokojný napriek tvrdeniam o zamlčiavaní zneužívania

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Riccardo De Luca)

VATIKÁN - Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin vyhlásil, že pápež František je "pokojný" napriek "roztrpčenosti a obavám" vo Vatikáne. Tieto nálady tam vyvolali tvrdenia, že pápež kryl bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka, obvineného zo sexuálneho zneužívania.

Parolin v interview, zverejnenom vo štvrtok na webovej stránke Vatican Insider blízkej Františkovi, povedal, že obvinenia arcibiskupa Carla Mariu Vigana spôsobili vo Vatikáne "obrovskú bolesť". Štátny sekretár Parolin však dodal: "Pápež František je dôstojný, aj v takýchto situáciách, ktoré vytvárajú roztrpčenie a obavy, ale on má schopnosť zachovať si pokojný prístup."

Parolin sa v interview odmietol vyjadriť k obsahu Viganových tvrdení a zopakoval Františkov návrh, aby si novinári aj ostatní sami list prečítali a urobili vlastný názor. Vzhľadom na to, že Vigano pracoval pre Parolina ako diplomat, štátny sekretár uviedol: "Dúfam, že všetci sa vložíme do hľadania pravdy a spravodlivosti."

Vigano pápeža vo svojom 11-stranovom liste vyzýva, aby v dôsledku McCarrickovej kauzy odstúpil. Vigano totiž podľa televízie CBS tvrdí, že pápeža v roku 2013 informoval o podozreniach z pohlavného zneužívania vznesených voči prominentnému kňazovi v USA, ale František v tejto veci nepodnikol nijaké kroky. V júli tohto roku však pápež prijal McCarrickovu rezignáciu a nariadil mu "žiť v modlitbe a pokání". Emeritný washingtonský arcibiskup takisto dostal zákaz akéhokoľvek verejného vystupovania a musí zostať v dome, ktorý mu cirkev určila.

K tomuto kroku pápež pristúpil po tom, ako americké cirkevné vyšetrovacie inštitúcie dospeli k záveru, že obvinenie, že McCarrick zneužíval mladistvého, je založené na dôveryhodných informáciách. Osemdesiatosemročný McCarrick bol predtým jedným z najvyššie postavených predstaviteľov katolíckej cirkvi v USA.

Viac o téme: VatikánPápež FrantišekPietro Parolin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu