Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO V Barcelone sa chystá veľká demonštrácia za jednotu Španielska

Demonštrácie v Barcelone Zobraziť galériu (14)
Demonštrácie v Barcelone (Zdroj: SITA/AP/Santi Palacios)

BARCELONA – V Barcelone sa chystá veľká demonštrácia za jednotu Španielska. Zvolala ju organizácia Katalánska občianska spoločnosť (SCC), na ktorej akciu začiatkom mesiaca dorazili stotisíce ľudí.

Katalánski separatisti by vo voľbách vypísaných na 21. decembra prišli o svoju väčšinu v regionálnom parlamente v Barcelone. Vyplýva to z prieskumu zverejneného v nedeľu, ktorý pre denník El Mundo uskutočnil renomovaný inštitút Sigma Dos. Ak by sa voľby konali v týchto dňoch, tri politické strany usilujúce sa o nezávislosť tohto regiónu Španielska strán by dohromady získali maximálne 42,5 percenta hlasov a 65 kresiel. K absolútnej väčšine v 135-člennom parlamente by im tak chýbali tri kreslá.

Koalícia Junts pel Sí (Spolu za áno) a ľavicová Kandidátka ľudovej jednotky (CUP), ktorá ju podporuje, získali vo voľbách v septembri 2015 dohromady 47,7 percenta hlasov a v regionálnom parlamente obsadili 72 kresiel. Podľa prieskumu spoločnosti Sigma Dos by teraz koalícia Junts pel Sí získala len 36,2 percenta hlasov, čo je o 3,3 percentuálneho bodu menej v porovnaní s voľbami pred dvoma rokmi. 

Otázna je aj ďalšia existencia tejto koalície, ktorá vznikla v júli 2015 a tvoria ju liberálna Katalánska európska demokratická strana (PDeCAT) zosadeného katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta a Republikánska ľavicová strana Katalánska (ERC). Podľa prieskumu by totiž ERC dostala 26,4 percenta hlasov a prvýkrát by sa stala najsilnejším článkom tohto spojenectva.

Španielska vláda rozhodla v piatok (27. 10.) o odvolaní katalánskeho kabinetu a vedenia regionálnej polície a oficiálne zaviedla priamu kontrolu nad Katalánskom. Zároveň nariadila rozpustenie katalánskeho parlamentu a vypísala nové voľby. Puigdemontovu funkciu dočasne prevzal španielsky premiér Mariano Rajoy.

Nariadenia nadobudli účinnosť o deň neskôr po vyjdení v úradnom vestníku. Reprezentatívny prieskum inštitútu Sigma Dos na vzorke tisíc oprávnených voličov sa uskutočnil od 23. do 26. októbra, teda krátko pred nadobudnutím účinnosti opatrení vlády v Madride.

V uliciach milión ľudí

V centre Barcelony sa v nedeľu na poludnie začala rozsiahla demonštrácia za jednotu Španielska. Protestnú akciu zvolala organizácia Katalánska občianska spoločnosť (SCC), pričom podľa jej hovorcu sa na nej zhromaždilo zhruba 1,1 milióna ľudí, informovala agentúra DPA. Katalánska polícia však tvrdí, že účastníkov je len asi 300.000, uviedol denník El Periódico. Mnohí demonštranti nesú španielske aj katalánske vlajky. Atmosféra celej akcie je podľa agentúry AP až slávnostná, nakoľko ľudia radostne vítajú politikov, ktorí na demonštráciu prišli.

FOTO V Barcelone sa
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Emilio Morenatti)

Viacerí zhromaždení skandujú heslá ako "Puigdemont, do väzenia!" Odkazujú tak na Carlesa Puigdemonta, bývalého predsedu katalánskej vlády, ktorého spoločne s katalánskym kabinetom odvolala španielska vláda a od soboty prevzala priamu kontrolu nad Katalánskom. Ozývajú sa však aj slogany ako "Nech žije Španielsko", "Som Španiel" či "Barcelona patrí k Španielsku".

Puigdemontovu funkciu dočasne prevzal španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý zároveň ešte v piatok rozpustil katalánsky parlament a oznámil, že 21. decembra sa v tomto regióne budú konať voľby. K takýmto krokom pristúpila španielska vláda po piatkovom vyhlásení nezávislosti Katalánska regionálnym parlamentom, ktorý uznesenie o nezávislosti prijal po tom, ako tento krok podporili obyvatelia v kontroverznom referende z 1. októbra.

FOTO V Barcelone sa
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Emilio Morenatti)

Demonštranti v nedeľu v Barcelone skandovali tiež heslá ako "Áno, budeme voliť!" a nadšene pokrikovali "To je naša polícia!", keď nad nimi preletel vrtuľník španielskej polície. Podobnú demonštráciu za zachovanie jednoty Španielska organizovala SCC po spornom referende už 8. októbra, pričom aj vtedy uvádzala, že sa na nej zišlo viac ako milión ľudí. Polícia naopak účasť odhadla na 350.000 osôb. 

Stovky ľudí so španielskymi vlajkami už v katalánskej metropole vyrazili do ulíc, asi stovka sa ich zišla pred veliteľstvom polície a volala „Nie ste v tom sami!“. Španielsky denník El Mundo dnes zverejnil prieskum, podľa ktorého by v decembrových voľbách separatisti stratili väčšinu v parlamente.

FOTO V Barcelone sa
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP/Gonzalo Arroyo)

Demonštrácia má prebiehať dnes od poludnia pod heslom Všetci sme Katalánsko a má byť protestom proti rezolúcii o nezávislosti, ktorú v piatok schválil katalánsky parlament, ovládaný separatistami v predošlých dvoch rokoch. Kvôli snahám o nezávislosť Madrid od soboty prevzal vedenie Katalánska, rozpustil tamojší parlament a vyhlásil voľby na december.  

Už dve hodiny pred manifestáciou sa podľa záberov zo sociálnych sietí pohybovali v uliciach Barcelony stovky ľudí s červeno-žltými španielskymi vlajkami. Organizátori zo SCC očakávajú masovú účasť, podobne ako 8. októbra, keď do ulíc vyšlo asi milión ľudí, podľa polície 350-tisícový dav, aby dali najavo nesúhlas s kampaňou vtedajšej vlády za odtrhnutie autonómnej oblasti.

FOTO V Barcelone sa
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP/Gonzalo Arroyo)

Dnešná demonštrácia bude ďalším dôkazom toho, ako sú Katalánci v otázke nezávislosti rozdelení. Španielsky denník El Mundo dnes priniesol prieskum verejnej mienky spoločnosti Sigma Dos, podľa nej by vo voľbách aktuálne separatisti stratili väčšinu v regionálnom parlamente. Najviac hlasov (26,4%) by získala separatistická strana Republikánskej ľavice Katalánska (ERC), dohromady by ale separatisti strany obsadili v 135-člennom parlamente najviac iba 65 kresiel a k absolútnej väčšine by im chýbali tri mandáty.

FOTO V Barcelone sa
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP/Gonzalo Arroyo)

Vo voľbách, ktoré sa majú konať 21. decembra, zatiaľ môžu kandidovať i ministri zosadenej katalánskej vlády. Zatiaľ nie sú obvinení, ale niektorým hrozí trestné stíhanie kvôli rezolúcii o nezávislosti. Už v septembri navrhla prokuratúry stíhanie katalánskej vlády kvôli vtedy chystanému referendu o nezávislosti, ktoré sa konalo 1. októbra.

Hovorca španielskej vlády Iňigo Méndez v sobotu povedal agentúre Reuters, že vláda bude rada, ke´d sa zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont decembrových volieb zúčastní.  

FOTO V Barcelone sa
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP/Santi Palacios)

 

Viac o téme: NezávislosťDemonštrácieBarcelonaKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu