Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tvrdý postoj belgickej vlády: Puigdemontovi neposkytne žiadne osobitné láskavosti

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Zdroj: SITA/Ruben Moreno/Presidency Press Service, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Belgická vláda v utorok oznámila, že bude stále v kontakte so španielskymi úradmi, a to v súvislosti s pobytom odvolaného predsedu katalánskej vlády Carlesa Puigdemonta na belgickom území.

Belgický premiér Charles Michel uviedol, že Puigdemont, ktorý pricestoval do Bruselu v predchádzajúci deň, nedostane žiadne osobitné služby či láskavosti. Michel napísal vo vyhlásení, že "vláda bude udržiavať riadne diplomatické kontakty so Španielskom v súvislosti so súčasnými okolnosťami".

Belgická vláda trvá na tom, že nijako nepovzbudzovala Puigdemonta, aby prišiel do Belgicka. Premiér Michel uviedol, že Puigdemont nie je v Belgicku "na pozvanie, ani na základe iniciatívy" belgickej vlády. Odvolaný katalánsky líder má "tie isté práva a povinnosti" ako každý iný európsky občan, "nič viac, nič menej", dodal Michel vo vyhlásení.

Michel doplnil, že o Puigdemontovej prítomnosti v Belgicku ho informovali v pondelok a že jeho vláda opakovane "vyzvala v Španielsku na dialóg, aby sa vyriešila tamojšia politická kríza". Puigdemont na utorkovej tlačovej konferencii v Bruseli povedal, že nemá v pláne požiadať v Belgicku o azyl a do vlasti sa vráti, keď už mu to budú dovoľovať podmienky - teda hneď, ako bude mať záruky, že v Španielsku bude mať spravodlivý súdny proces. Puigdemont dodal, že do Bruselu pricestoval ako do sídla hlavných inštitúcií Európskej únie, a nie ako do hlavného mesta Belgicka.

Puigdemont patrí medzi tých predstaviteľov Katalánska, ktorých ústredná španielska vláda v Madride v sobotu 28. októbra odvolala v súvislosti s politickými udalosťami v severovýchodnom regióne - po tom, čo poslanci katalánskeho parlamentu v piatok hlasovali za nezávislosť regiónu od zvyšku Španielska.

Centrálna vláda v Madride teda zaviedla priamu kontrolu nad regiónom - odvolala katalánsku vládu aj s jej lídrom Puigdemontom, rozpustila tamojší parlament a vyhlásila predčasné voľby v Katalánsku na 21. decembra. Španielsky generálny prokurátor José Manuel Maza vzniesol v pondelok obvinenia zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií proti Puigdemontovi a ďalším členom jeho regionálneho kabinetu. Za tieto trestné činy ich môžu na základe španielskych zákonov odsúdiť na dlhé tresty väzenia - na 30, 15 a 6 rokov. Generálny prokurátor nechal otvorenú aj možnosť umiestniť obvinených do vyšetrovacej väzby, napísali španielske médiá.

Puigdemont medzitým oznámil, že prijme výsledky blížiacich sa regionálnych volieb, a odmietol fámy, že separatisti budú voľby bojkotovať. Toto jeho oznámenie označil v utorok predstaviteľ španielskej vlády v regióne Enric Millo za "veľmi pozitívne", pretože ide o krok smerujúci k návratu do normálu a k demokratickej zákonnosti v Katalánsku.

Millo povedal, že decembrové voľby umožnia Madridu "vrátiť Kataláncom autonómiu". Priama kontrola Madridu nad Katalánskom zatiaľ prebieha hladko, povedal Millo. Podľa jeho slov verejní zamestnanci v katalánskych inštitúciách túto situáciu nebojkotujú. "Dokazujú, že sú verejní zamestnanci, ktorí rešpektujú zákony a demokraciu - tak, ako by aj mali," dodal Millo.

Viac o téme: KatalánskoCarles PuigdemontBelgisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu