Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Takmer celé bývalé vedenie Katalánska pred súdom: Členom kabinetu navrhli väzbu

Súd v Madride Zobraziť galériu (2)
Súd v Madride (Zdroj: SITA/AP)

MADRID - Najvyšší súd Španielska odročil vo štvrtok vypočúvanie šiestich katalánskych poslancov obvinených zo vzbury v súvislosti s vyhlásením nezávislosti Katalánska. Pred súd sa tak opäť postavia 9. novembra, informovala agentúra AP.

Do Madridu dorazilo niekoľko členov rozpustenej vlády vrátane vicepremiéra Oriola Junquerasa, hovorcu vlády Jordiho Turulla, šéfa diplomacie Raüla Romevu, ministra vnútra Joaquima Forna, ako aj predsedníčka parlamentu Carme Forcadellová.

Súd v Madride si predvolal na vypočúvanie Puigdemonta spoločne s 13 členmi jeho odvolanej vlády a šesť členov parlamentnej rady, uviedla agentúra AP. Obvinenia zo vzbury, ktorým čelia, súvisia s vyhlásením nezávislosti Katalánska v regionálnom parlamente z 27. októbra. Vyšetrujúci sudca by mohol už v piatok nariadiť ich zatknutie bez ohľadu na to, či sa na súd dostavia. Za vzburu im podľa španielskych zákonov hrozia dlhé väzenské tresty.

Súd v Madride
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Puigdemont sa zrejme v nadchádzajúcich týždňoch do Španielska nevráti. Oznámil to v stredu v rozhovore pre televíznu stanicu VTM jeho belgický právnik Paul Bekaert. Dodal, že ak Španielsko o vydanie Puigdemonta požiada, rozhodnutie bude na belgických súdoch. Odvolaného katalánskeho lídra by však podľa Bekaerta mali vypočúvať v Belgicku, kde je od pondelka spoločne s piatimi členmi svojho kabinetu. "Navrhol som, aby ho vypočúvali v Belgicku. Je to možné," uviedol právnik v rozhovore pre agentúru AP. Dodal, že takéto vypočúvanie by bolo v súlade s belgickou legislatívou.

Súd v Madride oznámil, že vypočúvanie členov rozpusteného katalánskeho parlamentu odročil na žiadosť ich obhajcov. Na neďalekom Národnom súde sa vo štvrtok konalo vypočúvanie deviatich členov rozpusteného katalánskeho kabinetu. Prokurátori navrhli pre ôsmich z nich väzbu, ktorej sa môžu vyhnúť zložením kaucie. O návrhu rozhodne súd. Odvolaný katalánsky premiér Carles Puigdemont a štyria jeho exministri ignorovali predvolanie a zostali v Bruseli.

Obvinenia zo vzbury voči členom odvolané katalánskeho vedenia súvisia s vyhlásením nezávislosti Katalánska v regionálnom parlamente z 27. októbra. Vyšetrujúci sudca by mohol už v piatok nariadiť ich zatknutie bez ohľadu na to, či sa na súd dostavia. Za vzburu im podľa španielskych zákonov hrozia dlhé väzenské tresty.

Puigdemont sa zrejme v nadchádzajúcich týždňoch do Španielska nevráti. Oznámil to v stredu v rozhovore pre televíznu stanicu VTM jeho belgický právnik Paul Bekaert. Dodal, že ak Španielsko o vydanie Puigdemonta požiada, rozhodnutie bude na belgických súdoch. Odvolaného katalánskeho lídra by však podľa Bekaerta mali vypočúvať v Belgicku, kde je od pondelka spoločne s piatimi členmi svojho kabinetu.

Viac o téme: NezávislosťSúd ŠpanielskoKatalánskoMadrid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu