Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odvolaný vodca Puigdemont nepožiada o belgický azyl: Neuznal zosadenie katalánskej vlády

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Odvolaný katalánsky líder Carles Puigdemont v utorok na tlačovej konferencii v Bruseli uviedol, že pred referendom o nezávislosti Katalánska, ako aj po ňom presadzoval dialóg s Madridom, ktorý ho však odmietal. Puigdemont zároveň vyhlásil, že v Belgicku o politický azyl nepožiada.

Podľa Puigdemonta samostatné Katalánsko nemôže byť budované na násilí, aj keď vláda v Madride práve násilie preferuje. Bývalý katalánsky líder taktiež odmietol obvinenia zo vzbury, ktoré proti nemu a jeho vláde vzniesla španielska prokuratúra.

"Sme tu v Bruseli, aby sme celej Európe ukázali naše problémy a poukázali na agresívny postup Madridu. Katalánci chcú viesť dialóg. Naša strana bude v Katalánsku aj naďalej legitímne vyvíjať činnosť... K tomuto problému treba zvoliť politický prístup. Privítame všetky alternatívne prístupy k zrušeniu platnosti článku 155, ktorý pôsobí deštruktívne na katalánsky ústavný systém," povedal v Bruseli Puigdemont a zároveň dodal, že jeho strana bude rešpektovať výsledky volieb do katalánskeho regionálneho parlamentu, ktoré sa budú konať v decembri.

Španielska vláda v Madride odvolala v sobotu katalánsky kabinet pod vedením Carlesa Puigdemonta a oficiálne na základe článku 155 španielskej ústavy zaviedla nad Katalánskom priamu kontrolu. Španielsky premiér Mariano Rajoy ešte v piatok katalánsky parlament rozpustil a uviedol, že 21. decembra sa v tomto regióne budú konať voľby. 

Španielsky generálny prokurátor José Manuel Maza vzniesol v pondelok obvinenia zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií proti Puigdemontovi a ďalším členom jeho regionálneho kabinetu. 

Za tieto zločiny môžu byť spomínaní predstavitelia na základe španielskych zákonov odsúdení na dlhé tresty väzenia - na 30, 15 a 6 rokov. Puigdemont následne odcestoval spolu s niekoľkými svojimi bývalými ministrami do Bruselu.

Viac o téme: AzylBelgickoCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu