Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Španielsky ústavný súd zrušil deklaráciu o nezávislosti Katalánska

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Zdroj: SITA/AP)

MADRID - Španielsky ústavný súd zrušil v utorok deklaráciu o nezávislosti Katalánska. Informovala o tom na svojej webovej stránke španielsky denník El País s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu súdu.

Španielska vláda v Madride odvolala v sobotu katalánsky kabinet pod vedením Carlesa Puigdemonta a oficiálne na základe článku 155 španielskej ústavy zaviedla nad Katalánskom priamu kontrolu. Španielsky premiér Mariano Rajoy ešte v piatok katalánsky parlament rozpustil a uviedol, že 21. decembra sa v tomto regióne budú konať voľby. 

Španielsky generálny prokurátor José Manuel Maza vzniesol v pondelok obvinenia zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií proti Puigdemontovi a ďalším členom jeho regionálneho kabinetu. 

Za tieto zločiny môžu byť spomínaní predstavitelia na základe španielskych zákonov odsúdení na dlhé tresty väzenia - na 30, 15 a 6 rokov. Puigdemont následne odcestoval spolu s niekoľkými svojimi bývalými ministrami do Bruselu, kde na utorňajšej tlačovej konferencii uviedol, že v Belgicku o politický azyl nepožiada.

Španielsky najvyšší súd predvolal vedenie rozpusteného katalánskeho parlamentu

Španielsky najvyšší súd si na štvrtok a piatok predvolal šiestich bývalých členov vedenia rozpusteného katalánskeho parlamentu, aby odpovedali na otázky týkajúce sa prípadných obvinení zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií. Obvinenia súvisia s minulotýždňovým vyhlásením nezávislosti Katalánska v regionálnom parlamente.

Súd v utorok uviedol, že šesť politikov, vrátane bývalej predsedníčky katalánskeho parlamentu Carme Forcadellovej, sa musí dostaviť v oba dni o 09.30 h SEČ. Nie sú podrobnosti o tom, kto bude vypočúvaný ako prvý. Predvolania prišli krátko po tom, čo súd v utorok súhlasil s vyšetrovaním prípadu, a to na návrh španielskeho generálneho prokurátora. Prípadom uvedených politikov sa bude zaoberať najvyšší súd, pretože majú určitú formu imunity a súdiť ich môže len tento súd.

Prokurátor vzniesol podobné obvinenia na súde nižšieho stupňa, na Národnom súde, aj proti odvolanému predsedovi katalánskej vlády Carlesovi Puigdemontovi a jeho pravej ruke, bývalému vicepremiérovi Oriolovi Junquerasovi.

Španielska štátna polícia podnikla razie v sídlach katalánskej polície

Španielska Civilná garda podnikla v utorok razie v rôznych úradoch katalánskej regionálnej polície Mossos d'Esquadra, pričom sa zároveň začala uplatňovať priama kontrola španielskej centrálnej vlády nad Katalánskom. Španielska štátna polícia skonfiškovala rôzne materiály súvisiace so sporným referendom o nezávislosti od Španielska z 1. októbra, pričom hľadala dôkazy o komunikácii katalánskej polície s regionálnymi úradmi počas hlasovania v referende.

Okrem hlavného sídla na predmestí katalánskej metropoly Barcelona s názvom Sabadell uskutočnila polícia aj razie na policajných staniciach v mestách Girona a Tarragona, informovali španielske médiá.

Dokumenty boli zhabané preto, aby poslúžili ako dôkazy pre obvinenia, že Mossos d'Esquadra zámerne neuposlúchli príkaz centrálnej vlády zatvoriť v deň referenda školy a ďalšie miesta hlasovania v Katalánsku. Zosadený šéf Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, v súčasnosti čelí obvineniam z poburovania proti (madridskej) vláde.

Viac o téme: NezávislosťŠpanielskoKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu