Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Amerika sa trasie pred Irmou: Vážne varovania aj od Trumpa, očakávajú pohromu

Satelitný záber hurikánu Irma Zobraziť galériu (2)
Satelitný záber hurikánu Irma (Zdroj: SITA/NASA/NOAA GOES Project via AP)

MIAMI - Hurikán Irma "zdevastuje" buď Floridu, alebo susedné americké štáty. V piatok o tom informoval šéf amerického Federálneho úradu pre riešenie krízových situácií Brock Long. Podľa jeho slov budú časti Floridy bez elektriny celé dni a viac než 100-tisíc osôb by mohlo potrebovať dočasný náhradný prístrešok.

Úrady na ostrove Svätý Martin medzičasom informujú o veľkom rabovaní. Irma už spôsobila naprieč Karibikom škody, ktoré zasiahli najmenej 1,2 milióna ľudí. Hoci už oslabla na hurikán štvrtej kategórie, podľa odborníkov stále ostáva "mimoriadne nebezpečná". Cez víkend by ju mal sprevádzať vietor s rýchlosťou 270 kilometrov za hodinu, uvádzajú meteorológovia.

Hurikán Irma
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

Počet obetí sa medzičasom zvýšil na 14, desiatky ďalších osôb utrpeli zranenia. Úrady na Floride z obáv pred blížiacim sa prírodným živlom už nariadili evakuáciu viac ako 500-tisíc ľudí.

Varoval aj Trump

Americký prezident Donald Trump vyzval dnes obyvateľov oblastí, ktoré má zasiahnuť cez víkend hurikán Irma, aby ho prečkali v bezpečí, a uistil, že federálna vláda je naň pripravená. "Hurikán Irma je epických rozmerov, možno väčší než aký sme vôbec kedy videli. Dávajte na seba pozor a vyhnite sa mu, ak je to možné," uviedol Trump vo svojom príspevku na sieti Twitter, ktorý citovala agentúra AP. V ďalšom tvíte prezident ocenil prácu americkej pobrežnej stráže, ktorá "minulý týždeň pri hurikáne Harvey zachránila viac ako 15.000 životov". "Irma môže byť ešte tvrdšia," varoval.

Viac o téme: PočasieHurikánUSAFloridaIrma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu