Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

PRÁVE TERAZ Čierny deň pre leteckú dopravu v Európe: Známe aerolinky idú do konkurzu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Air Berlin, druhá najväčšia letecká spoločnosť v Nemecku, podala žiadosť o vyhlásenie platobnej neschopnosti po tom, ako jej hlavný akcionár z Abú Zabí, aerolínie Etihad Airways, zastavil finančnú pomoc pre nemeckého dopravcu. Konkurz sa týka aj Fly Niki.

Znepokojujúce: V berlínskych reštauráciách sa nedohovoríte po nemecky

Nemecká vláda podala pomocnú ruku Air Berlin a poskytla spoločnosti dočasný úver 150 miliónov eur, čo jej umožňuje pokračovať v letoch. Podľa spolkovej ministerky hospodárstva Brigitte Zypriesovej by mali peniaze vydržať na tri mesiace a so splatením úveru by nemal byť problém, keďže Air Berlin disponuje aktívami, ktoré môže predať iným firmám.

Air Berlin aktuálne rokuje s najväčšou nemeckou leteckou spoločnosťou Lufthansa o prevzatí niektorých prevádzok. "Rokovania s Lufthansou sa vyvíjajú sľubne," dodala ministerska Zypriesová. V hre je vraj však aj súbežné vyjednávanie s inými aerolinkami.

PRÁVE TERAZ Čierny deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Neúnavne pracujeme na tom, aby sa dosiahlo to najlepšie pre spoločnosť, pre našich zákazníkov a našich zamestnancov v tejto situácii," povedal podľa blick.ch generálny riaditeľ spoločnosti Thomas Winkelmann.

Odbory dúfajú, že po krachu Air Berlin dokážu zachovať čo najviac pracovných miest. Správy o úpadku druhej najväčšej nemeckej leteckej spoločnosti znamenajú vraj pre zamestnancov šok.

Návrh na konkurzné konanie zatiaľ nemá bezprostredné dôsledky pre spotrebiteľov. Lety spoločností Air Berlin aj Fly Niki pokračujú naďalej, informoval hovorca leteckej spoločnosti. Aktuálne letové plány a už rezervované letenky zostávajú v platnosti a ďalšie sa môžu rezervovať.

Nemecký Bild uviedol, že spoločnosť Air Berlin bola založená v roku 1978 a spočiatku lietala z Berlína na Malorku. V roku 2002 zahrnula do svojho programu pravidelné lety do európskych miest. Po radikálnej expanzii sa však firma ocitla v kríze.

PRÁVE TERAZ Čierny deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Od roku 2008 sa Air Berlin nachádza v červených číslach. V minulom rok vykázala stratu vo výške približne 782 miliónov eur a teraz jej dlh vzrástol na takmer 1,2 miliardy eur. Dlhé roky ju držal vo vzduchu finančnými injekciami hlavný akcionár Etihad Airways, ktorý vlastní 29,2 percent akcií. No s tým je, zdá sa, koniec.

Viac o téme: KonkurzAerolinkyAir berlinPlatobná neschopnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu