Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandál na rakúskej hranici: Viedeňský policajt použil pri kontrole vozidla hanlivý pozdrav

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

EISENSTADT - Dvadsaťdeväťročného rakúskeho policajta z Viedne uznali dnes v Eisenstadte vinným z trestného činu používania nacistických symbolov a znakov a odsúdili ho na deväť mesiacov odňatia slobody podmienečne.

Obžalovaný, ktorého trestné stíhanie sa začalo na základe hlásenia jeho službukonajúceho kolegu, mal pri kontrole motorového vozidla s maďarským evidenčným číslom na hraničnom priechode Hegyeshalom-Nickelsdorf neďaleko Bratislavy pozdraviť posádku slovami Heil Hitler.

Policajt síce argumentoval, že tieto slová nikdy nepoužil a že jeho kolega si ich zrejme zamenil s maďarským slangovým pozdravom szia, ktorý vraj často používa pri kontrole motoristov zo susednej krajiny, avšak prítomných tým nepresvedčil. Platilo to o to viac, že jeho kolega trval na svojej výpovedi a navyše uviedol, že sa tri dni po ominóznej udalosti stretli v prítomnosti ďalšieho kolegu-svedka, pričom obžalovaný vtedy pozdrav nepoprel a ospravedlnil sa.

Vyplýva to z informácií rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF. Aj keď o obžalovanom nie je známe nič, čo by naznačovalo jeho prepojenie s ultrapravicovou scénou, názor prokuratúry, v zmysle ktorého došlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu, si osvojil i súd v Eisenstadte. Obžalovaný si vyžiadal čas na zváženie ďalšieho postupu, prokurátor sa k rozsudku nevyjadril, takže verdikt zatiaľ nie je právoplatný.

Viac o téme: PolicajtRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu