Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kaliňák zaujal k migrantom jasné stanovisko: Sú to ľudské bytosti a nie čísla!

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Cieľmi členských štátov EÚ sú kontrolovaná migrácia a zlepšenie situácie v tých štátoch, odkiaľ migranti prichádzajú. Na rokovaní Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci v Luxemburgu, ktorej predsedal minister vnútra SR Robert Kaliňák, sa na tom vo štvrtok 13. októbra zhodli ministri vnútorných záležitostí členských krajín EÚ. Vyplýva to z tlačovej správy, ktorú zverejnil rezort vnútra na svojej webovej stránke. Kaliňák označil za kľúčovú výmenu informácií medzi členskými štátmi a apeloval na ne a Európsky parlament, aby sa so schvaľovaním návrhov a ich implementáciou poponáhľali.

Kaliňák zdôraznil, že "migranti sú ľudské bytosti, a nie čísla". Pri riešení migrácie podľa neho neexistuje len jeden prístup, ale viacero nástrojov, ktoré sa na jej riešenie dajú použiť. Vyzdvihol napríklad spoluprácu Slovenska s Rakúskom, v rámci ktorej Slovensko v Gabčíkove ubytovalo 1 200 žiadateľov o rakúsky azyl. Podľa neho takýto spôsob, ktorý nazval flexibilnou solidaritou, funguje. 

Eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos dodal, že doteraz uzavreté dohody v migračnej oblasti platia a treba ich dodržať. Na druhej strane súhlasil s Kaliňákom a vyjadril ochotu diskutovať o tom, ako stanovené ciele dosiahnuť. 

Avramopulos tiež vyhlásil, že hoci Európska komisia nechce, aby sa v rámci schengenského priestoru využívali hraničné kontroly, "napokon je na členských štátoch, či o predĺženie kontrol požiadajú", uvádza sa v správe. Komisia tieto návrhy následne posúdi. 

Ministri sa zhodli aj v otázke reformovania európskeho azylového systému. Kompromis je možný, no niekoľko detailov bude treba podľa Kaliňáka zmeniť. V súvislosti s novou Európskou pohraničnou a pobrežnou strážou pripomenul, že na bulharské hranice Slovensko vyšle ešte 50 policajtov a lietadlo, ktoré bude monitorovať hranicu schengenu. 

Ministri sa zhodli aj v otázke systematických kontrol občanov, ktorí prekročia hranice EÚ. Podporili systém Európskeho cestovného informačného a autorizačného systému (ETIAS), ktorý je zameraný na monitoring návštevníkov EÚ zo štátov bez vízovej povinnosti. S cieľom zvýšiť bezpečnosť podporili ministri aj intenzívnejšie využívanie informačných technológii na hraniciach, napríklad databázu odtlačkov prstov Eurodac.

Viac o téme: UtečenciMigrantiRobert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu