Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Odhalenie, ktoré spustilo medzi dovolenkármi v Egypte paniku: FOTO Protiteroristická tragikomédia

Turisti vo veľkom opúšťajú Egypt
Turisti vo veľkom opúšťajú Egypt (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Svet sa stále spamätáva z pádu ruského lietadla na Sinaji. Vyšetrovatelia sú si takmer na sto percent istí, že na palube lietadla vybuchla bomba. Turisti Egypt v strachu húfne opúšťajú. Domáci sa ich zúfalo usilujú presvedčiť, že v krajine je bezpečne. Zamestnanci bezpečnostných služieb sa preto po letoviskách prechádzajú s detektormi bômb. Briti ale hovoria, že je to veľký podvod.

V egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch sa od nešťastného pádu lietadla pohybuje množstvo bezpečnostných pracovníkov. V rukách držia detektory na vyhľadávanie bômb a kontrolujú vozidlá, batožinu a každého, kto sa pohybuje v hotelových komplexoch.  

Ako dnes informoval britský portál Daily Mail, detektory sú úplne nanič a ide len o divadlo pre turistov. V podstate sú to rádiové antény s prilepenými rukoveťami, napísali.

 

Odborníci hovoria, že tieto "skríningové nástroje" sú takmer totožné s falošnými zariadeniami, ktoré vyrábali Briti v rokoch 2013 a 2014 a predávali ich za milióny zahraničným vládam. Teraz sa zdá, že egyptská armáda skopírovala toto zariadenie a vyprodukovala jeho vlastnú verziu s názvom C-Fast. "Tie zariadenia sú úplne nanič, ani náhodou neodhalia žiadnu bombu," povedal bezpečnostný expert z britského ministerstva zahraničia.

Fyzik a súdny znalec Michael Sutherland z Univerzity v Cambridge povedal, že prístroj C-Fast, ktorý teraz používajú v Egypte, "sa zdá byť takmer totožný" so zariadením, ktoré pred dvomi rokmi zdiskreditovalo Veľkú Britániu. Na predaji nefunkčných zariadení armádam po celom svete zarobil James McCormick. Ako uviedli odborníci, jeho prístroj bol v podstate okopírovaný hľadač golfových loptičiek.

"Je to len podvod a veľmi bezpečný. Šanca, že výbušniny nájde, je rovnaká, ako keby ich hľadali s kebabom v ruke," vtipne poznamenal fyzik v reakcii na praktiky egyptských bezpečnostných pracovníkov.

Viac o téme: LetiskoBombyDetektory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu