Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

MIMORIADNY ONLINE USA rozšírili protiruské sankcie na ďalších takmer 300 subjektov: Útoky ruskej armády si vyžiadali ďalšie obete

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA – Spojené štáty v stredu oznámili nové sankcie zamerané na ochromenie vojenských a priemyselných kapacít Ruskej federácie, ako aj na potrestanie spoločností v Číne a iných štátoch, ktoré Moskve pomáhajú zaobstarať si zbrane pre vojnu vedenú proti Ukrajine. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 797

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 797 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v stredu predstavilo svoju novú hovorkyňu, ktorá bola vytvorená pomocou umelej inteligencie (AI). Hovorkyňa menom Viktoria ŠI má za úlohu sprostredkúvať v mene rezortu diplomacie informácie o konzulárnych službách.

21:30 Zelenskyj: Ukrajina pripravuje ďalších 7 bilaterálnych bezpečnostných dohôd.

20:44 Spojené štáty v stredu oznámili nové sankcie zamerané na ochromenie vojenských a priemyselných kapacít Ruskej federácie, ako aj na potrestanie spoločností v Číne a iných štátoch, ktoré Moskve pomáhajú zaobstarať si zbrane pre vojnu vedenú proti Ukrajine.Ako informovala agentúra AFP, najnovším rozsiahlym balíkom sankcií sa Washington zameral na takmer 300 subjektov v Rusku, Číne a ďalších krajinách podozrivých z podpory ruskej invázie na Ukrajine tým, že Rusku umožnili, aby si v zahraničí zaobstaralo technológie a vybavenie potrebné pre svoj vojensko-priemyselný komplex.

19:05 Pokračujúce útoky ruskej armády na Charkovskú a Doneckú oblasť na severovýchode a východe Ukrajiny si v stredu vyžiadali päť obetí na životoch. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP.V Charkovskej oblasti v stredu ráno dve riadené letecké bomby zasiahli centrum mesta Zoločiv ležiaceho približne 15 kilometrov od hraníc s Ruskom.

18:46 Lotyšský minister zahraničia uviedol, že Ukrajina dostala západné zbrane od niektorých partnerov, ktorí neverejne povolili údery týmito zbraňami na ruské územie.

17:01 Minister hospodárstva: Ukrajina v apríli dosiahla predvojnovú úroveň exportu.

16:20 Ruské jednotky zaútočili 1. mája na mesto Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti a zranili štyroch ľudí, informoval guvernér Serhij Lysak.

15:44 Ruský útok na dedinu v Charkovskej oblasti zabil 2 ľudí a 6 zranil.

13:05 Estónsko začalo pravidelne uzatvárať hraničný priechod Narva-1 s Ruskom medzi 23:00 a 7:00 miestneho času, informovala dnes estónska verejnoprávna televízia ERR.

13:04 Počet obetí ruského raketového útoku na Odesu z 29. apríla stúpol na šesť, keďže zranený muž zomrel v nemocnici, uviedol dnes starosta Odesy Hennadij Truchanov.

11:49 Najmenej dve osoby prišli v stredu o život v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny počas ruského vzdušného útoku navádzanými bombami. TASR informuje podľa agentúry AFP, ktorá sa odvolala na regionálne úrady.

11:40 Ministerstvo školstva schválilo projekty prvých piatich podzemných škôl v Záporožskej oblasti, oznámil dnes gubernátor Ivan Fedorov. Tri školy budú postavené v regionálnom centre Záporožie a ďalšie dve v iných častiach Záporožskej oblasti. Termín ich dokončenia guvernér neuviedol.

10:20 Ruská protivzdušná obrana v noci na dnes zostrelila šesť dronov nad štyrmi regiónmi, informovalo ministerstvo obrany v Moskve. Podľa médií bola zasiahnutá ropná rafinéria v Rjazaňskej oblasti, kde vypukol požiar. Za týmto útokom podľa zdrojov RBK Ukrajina stála ukrajinská vojenská rozviedka (HUR).

Ruské ministerstvo obrany dnes ráno uviedlo, že zneškodnené boli tri drony nad Voronežskou oblasťou, jeden nad Rjazaňskou a po jednom nad Kurskou a Belgorodskou oblasťou. O prípadných škodách sa vo svojom hlásení nezmienilo. Gubernátor Voronežskej oblasti Alexander Gusev podľa ruskojazyčného servisu BBC informoval, že trosky zostrelených bezpilotných lietadiel poškodili tri obytné domy, na ktorých poničili okná, fasády alebo dvere.

8:46 Newyorský podnikateľ sa priznal k pokusu predať citlivý tovar dvojakého použitia v hodnote viac ako 250 000 dolárov sankcionovaným ruským subjektom, uviedol 30. apríla Úrad pre verejné záležitosti amerického ministerstva spravodlivosti.

8:45 Poľská vláda schválila návrh zmien zákona o ukrajinských utečencoch, ktorým sa okrem niekoľkých zmien predlžuje ich ochranný štatút do 30. septembra 2025, informoval 30. apríla poľský portál RMF24. Ak zmeny a doplnenia prijme poľský parlament, nadobudnú platnosť 1. júla.

8:44 Ukrajinské bezpilotné lietadlá úspešne vyvíjali tlak na dodávky pohonných hmôt do Ruska, čo spôsobilo nárast cien benzínu a nafty pre ruských spotrebiteľov, uviedol 29. apríla portál Politico.

7:31 Požiar v ropnej rafinérii v Riazanskej oblasti po útoku dronu. V noci na dnes zasiahli bezpilotné lietadlá ruské oblasti Riazan a Voronež, v dôsledku čoho vypukol požiar v ropnej rafinérii v Riazani, informovali gubernátori týchto oblastí.

6:28 Senát USA schválil zákaz dovozu ruského uránu.  Americký Senát 30. apríla jednomyseľne schválil legislatívu zakazujúcu dovoz obohateného uránu z Ruska. Návrh zákona teraz postúpi do Bieleho domu.

6:27 Lukašenko stavia luxusnú rezidenciu neďaleko Soči. Rezidencia sa údajne stavia v elitnom ruskom letovisku Krasnaja Poľana na pozemku s rozlohou viac ako 97 000 metrov štvorcových.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Zobraziť galériu (4)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko  (Zdroj: SITA/AP/Maxim Guchek/BelTA)

6:00 Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci vrátane protilietadlových zbraní a pozorovacích dronov. Oznámila to v utorok lotyšská premiérka Evika Siliňová, informuje TASR podľa agentúry DPA. "Musíme zabezpečiť, aby Ukrajina vo vojne zvíťazila, je to v záujme Ukrajiny, ale aj európskej bezpečnosti a svetového poriadku," napísala Siliňová na platforme X. Zbrane aj drony budú pochádzať zo zásob lotyšskej armády.

Pri ruskom vzdušnom útoku zahynuli v Odese traja ľudia

"Nepriateľ zaútočil na Odesu balistickými strelami. Útok si vyžiadal tri obete, ďalšie tri osoby utrpeli zranenia," vyhlásil Truchanov. "Zranení dostávajú všetku potrebnú zdravotnícku starostlivosť," vyhlásil prostredníctvom sociálnej siete Telegram gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. Dodal, že bola poškodená aj civilná infraštruktúra, ďalšie informácie však neposkytol.

Počas iného ruského útoku, ktorý sa odohral v pondelok, zahynuli piati ľudia, uviedli zástupcovia miestnych úradov. Odesa je prístavné mesto ležiace na pobreží Čierneho mora. Miestny prístav je dôležitým dopravným uzlom, cez ktorý prúdi množstvo produktov vyvážaných z Ukrajiny, preto je pravidelným terčom útokov ruských rakiet a dronov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu