Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Holandský startup chce cez kanál v Amsterdame vytlačiť prvý 3D oceľový most

Holandský startup chce cez kanál v Amsterdame vytlačiť prvý 3D oceľový most
Holandský startup chce cez kanál v Amsterdame vytlačiť prvý 3D oceľový most (Zdroj: YouTube)

AMSTERDAM – Holandská startupová firma plánuje v metropole Amsterdam postaviť využitím robotických tlačiarní prvý 3D most cez kanál. Informoval o tom dnes spravodajský server Guardian.

Použitím robotických tlačiarní, ktoré "dokážu 'nakresliť' oceľové konštrukcie v 3D, vytlačíme v centre Amsterdamu (peší) most cez vodu," uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti MX3D. Strojárenský startup tiež vo svojom komuniké uviedol, že plánovaný projekt by chcel odštartovať v septembri tohto roka.

Počas samotnej výroby konštrukcie mosta by sa mali robotické ramená tlačiarní presúvať ponad kanál po okrajoch už vytlačeného mosta. Pri pohybe vpred by tak v podstate mali vyrábať vlastnú nosnú konštrukciu.

Špeciálne navrhnuté robotické ramená fungujú na princípe zahrievania kovu na 1500 stupňov Celzia. Dosiahnu tak dôkladné zvarenie oceľovej konštrukcie, pričom pri navrhovaní vzhľadu mosta im bude pomáhať počítačový program.

"Základný princíp je veľmi jednoduchý. Spojili sme zdokonalenú zváračku s priemyselným robotickým ramenom," opísal mechanizmus projektant mosta Joris Laarman. Podľa hovorkyne MX3D Evy Jamesovej boli robotické ramená dosiaľ použité pri tlači menších kovových konštrukcií. V prípade mosta v Amsterdame však pôjde o prvé rozsiahlejšie využitie tejto modernej technológie.

Viac o téme: Amsterdam3D most
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu