Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Art Film Fest po prvýkrát prináša na Slovensko prehliadku nezávislého amerického filmu

Art Film Fest po prvýkrát prináša na Slovensko prehliadku nezávislého amerického filmu
Art Film Fest po prvýkrát prináša na Slovensko prehliadku nezávislého amerického filmu

Absolútne prvá prehliadka najnovšieho prúdu amerických nezávislých filmov na Slovensku bude novinkou blížiaceho sa Art Film Festu, ktorý sa začne už 19. júna a potrvá do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Sekcia Focus: American Indies predstaví festivalovým návštevníkom najnovšiu tvorbu mladých amerických tvorcov, ktorí nakrúcajú nezávislé a lacné filmy a získavajú s nimi ocenenia na svetových festivaloch.

Vstupenky na Art film fest sú k dispozícií na PREDPREDAJ.SK.

„Našim cieľom je ukázať, že v Amerike neexistuje len štúdiová tvorba, ktorá zásobuje multiplexové kiná mainstreamovým obsahom po celom svete, ale že v USA nakrúcajú aj nízkorozpočtové projekty, ktoré na to, aby zaujali, nepotrebujú budovať žiaden fantastický umelý svet superhrdinov. Jadro príbehov je postavené na prezentácii bežného, normálneho života, každodenných situácií, z ktorých vzniká konflikt,“ opísal zostavovateľ sekcie Daniel Vadocký.   

Na šiestich filmov vo výbere Art Film Festu nemožno ukázať rozmanitosť celej americkej nezávislej tvorby, cieľom sekcie je aspoň odprezentovať zástupcov jednotlivých žánrov.

„Za nezávislý americký film sa označuje nízkorozpočtový žánrový film, autorský film
s amatérskymi, ale aj hollywoodskymi hercami, „mumblecore“, či rôzne druhy experimentov. Nezávislý americký film teda v súčasnosti tvorí obrovské množstvo filmov s jediným spoločným menovateľom, ktorým je vyčlenenie z veľkého štúdiového systému,“ dodal.

Art Film Festu sa do programu podarilo získať aj snímku režiséra Destina Daniela Crettona Dočasný domov / Short Term 12, ktorý získal viac ako 50 medzinárodných ocenení a potvrdil záujem o tento druh filmov. Film je rozšírenou podobou rovnomenného krátkeho filmu z roku 2008 – víťaza zo Sundance, ktorý o rok neskôr súťažil na Art Film Feste. Rozpráva silný emotívny príbeh o vychovávateľke, ktorá svoj život obetovala pomoci problematickým deťom medzi múrmi náhradného domova.

Na festivalové plátna sa dostanú aj dva filmy oscarového nominanta Noaha Baumbacha. Frances Ha je unikát, ktorý nemožno zaradiť do žiadnej škatuľky.  Je vtipnou, novodobou rozprávkou odhaľujúcou život a ruch v uliciach New Yorku, priateľstvo, ambície, zlyhania
a vykúpenia. Snímka bola nominovaná na Zlatý glóbus a vyhrala desiatku cien na svetových festivaloch.

V porovnaní s týmto filmom, predstavuje snímka Kým sme mladí / While We´re Young slávnych hollywoodskych hercov Naomi Watts či Bena Stillera v podobe,
v ktorej ich bežne nemá divák možnosť vidieť. „Mnohí slávni herci veľmi radi hrajú
v nezávislých filmoch. Na jednej strane to môže znieť zvláštne, na druhej strane je to úplne pochopiteľné, pretože ich "výstupy" nie sú zostrihané do dvoj-, troj- sekundových záberov a majú možnosť naplno prezentovať celú škálu svojich výrazov a umenie hrať,“ vysvetlil Daniel Vadocký.

V príbehu priemerného manželského páru, ktorého súkromný aj profesionálny život sa obráti naruby s príchodom odzbrojujúco pozitívne naladených mladomanželov, skúma známy nezávislý filmár problémy starnutia, ambícií a úspechov. Trefný a prenikavo úprimný film prináša doteraz najvtipnejšie repliky Noaha Baumbacha, ktoré zaznejú z úst jeho spriaznených charakterov.

Protichodná farba / Upstream Color je z úplne opačného konca žánrového spektra. Na jednej strane špekulatívne sci-fi, na druhej strane romantický triler, sa radí medzi najprovokatívnejšie americké nezávislé filmy súčasnosti. Dráma Neovládla sa / She´s Lost Control vypovedá o súčasnom stave spoločnosti a Nasty Baby zas sviežim a vtipným spôsobom zastupuje skupinu filmov od neamerických autorov, ktorí sa dobre aklimatizovali v tomto prostredí.

Art Film Fest 2015 – 23. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.
Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Generálny reklamný partner: Slovenská elektrizačná prenosová sústava
Hlavní reklamní partneri: Slovenská pošta, Transpetrol, Tipos, Nadácia SPP, Slovnaft, Omnia Holding SE
Oficiálny prepravca: Hyundai
Reklamní partneri: Hotel Most Slávy, Omnia 2000, Omnia Motors, Omnia KLF
Logistický partner: DHL
Cinepass pre študentov len za 5 EUR prináša: Prvá stavebná sporiteľňa
Oficiálni dodávatelia: Moët, Stella Artois, Barzzuz, Mattoni, Gigacomputer, ad one, AVI Studio, Print Hall, Tuli, NAY Elektrodom, Old Herold
Hlavní mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio FM, Pravda
Mediálni partneri: Film Europe Channel, Central Europe Television, Rádio Beta, zoznam.sk, Eurotelevízia, Forbes, Star, Kam do mesta, webnoviny.sk, BigMedia
Partneri: Európska komisia - zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, hotel Flóra, Slovenská agentúra pre cestovný ruch, CzechTourism Slovensko, Asociácia slovenských filmových klubov, Slovanet, Penzión Baske, Contest, Esterle&Esterle, Kinoservis, Cinemax, lampART, ProtoWay – www.neodcp.com , Kursalon Trenčianske Teplice, Spicybrown, Hotel Panoráma, Trenčiansky samosprávny kraj, Veľvyslanectvo Španielskeho kráľovstva, Francúzsky inštitút na Slovensku, České centrum, Národné centrum Alexandra Dovženka, Midpoint

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu