Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smer stále vedie, Procházkove preferencie stúpajú: Pozrite sa, ako sú na tom ostatné strany

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V prípade, že by sa voľby konali v júni, brány parlamentu by prekročilo šesť politických strán. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry FOCUS, ktorý realizovala 2. až 10. júna na vzorke 1018 respondentov.

Najviac hlasov, a to 35,3 percenta, by získal Smer-SD, čo by mu vynieslo 69 poslaneckých kresiel. Oproti májovému prieskumu si polepšil o 2,1 percenta. Na druhom mieste skončila Sieť s 10,9 percentami a 21 poslaneckými mandátmi. V porovnaní s májom ide o 0,2-percentné zlepšenie.

Preferencie mierne stúpli aj ďalším dvom stranám - KDH a Mostu-Hídu. V prípade kresťanských demokratov to je o 0,1 percenta na aktuálnych 9,5 percenta a 18 kresiel. Most by volilo 7,8 percenta opýtaných, čo je o 0,4 percenta viac ako v máji. Do Národnej rady SR by zasadlo 15 jeho členov.

Naopak, o niečo s horšími výsledkami v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom dopadli OĽaNO a SNS. Obyčajným ľuďom by svoj hlas odovzdalo o 0,1 percenta respondentov menej. V júni by za nich hlasovalo 7,7 percenta opýtaných, čo by im prinieslo 15 kresiel. SNS klesla o 0,9 percenta na aktuálnych 6,4 percenta a 12 mandátov.

Do parlamentu by sa nedostali SaS (4,6 %) a SMK (4,3 %), ktorých predstavitelia by podľa májového prieskumu sedeli v NR SR. Rovnako ani TIP (2,7 %), NOVA (2,5 %) ani SDKÚ-DS (2,4 %).  Informoval o tom Martin Slosiarik z agentúry FOCUS.

Smer stále vedie, Procházkove
Zobraziť galériu (2)

 

 

Viac o téme: Robert FicoRadoslav Procházka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu