Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V podniku miliardára Krejčířa vybuchla bomba: Odhalili identitu oboch mŕtvych!

V podniku Radovana Krejčířa prišlo k výbuchu, zahynúť mal hľadaný Jan Charvát. Zobraziť galériu (7)
V podniku Radovana Krejčířa prišlo k výbuchu, zahynúť mal hľadaný Jan Charvát. (Zdroj: sita, polícia čr)

JOHANNESBURG – Juhoafrická polícia zatiaľ nepozná okolnosti utorkového výbuchu v Johannesburgu v obchode utečeného českého podnikateľa Radovana Krejčířa. Experti dnes nad ránom vylúčili, že by v mieste mohla byť ďalšia nálož, napísal portál ewn.co.za. Pri explózii zahynuli dvaja ľudia, podľa informácií Českej televízie je jednou z obetí český podnikateľ Jan Charvát, na ktorého bol v Česku vydaný zatykač kvôli daňovým podvodom. Krejčíř sa po utorkových udalostiach uchýlil do ústrania a nekomunikuje.

Druhou obeťou je Krejčířov blízky spolupracovník známy ako Ronnie. Medzi trojicou vážne zranených je podľa serveru tiež Srb a Bulhar. Jednému z nich údajne explózia odtrhla nohu.

"Nemôžem hovoriť brácho. Je to naozaj zlé, sú tu veľké problémy," citoval server timeslive.co.za Krejčířa s tým, že podnikateľ odmietol hovoriť. Polícia tvrdí, že nevie, kde sa Krejčíř skrýva.

"Prepáčte, nehovorím s tlačou," povedal Krejčíř juhoafrickej agentúre Sapa. S podnikateľom vraj zatiaľ nehovoril ani jeho právnik.

Explózia si popri dvoch mŕtvych vyžiadala aj päť zranených, z toho traja ľudia sú zranení vážne a ich stav je kritický.

Jedným z mŕtvych je údajne Jan Charvát.
Zobraziť galériu (7)
Jedným z mŕtvych je údajne Jan Charvát.  (Zdroj: Polícia ČR)

Na mieste celú noc pracovali kriminalisti a forenzní experti. Denník Post uviedol, že telá zabitých sú stále v budove zmenárne a že ich prevoz do márnice sa predpokladá až dnes ráno.

"Stále ešte musíme zistiť, aký druh výbušniny to bol," citoval Post jedného zo zasahujúcich kriminalistov. Zatiaľ sa má za to, že trhavinu do obchodu zrejme priniesol muž s taškou. Po explózii sa zrútila časť strechy budovy.

Zranených, ktorí sú v nemocnici, stráži polícia. "Je to nebezpečné. Našli sme u jedného zo zranených strelnú zbraň. Nevieme, kto je kto, obávame sa o našich pacientov," vyhlásil jeden z lekárov.

Podľa nezávislého bezpečnostného experta Paula O 'Sullivana, ktorého cituje juhoafrická tlač, Krejčířovi na konci mesiaca vyprší nájomná zmluva, na základe ktorej užíva svoj ​​objekt, ktorým otriasol výbuch. Vlastníci budovy pritom údajne naznačili, že už zmluvu nechcú predlžovať. "Nemožno vylúčiť, že Radovan bombu nastražil sám," tvrdí expert.

O Krejčířovi juhoafrické médiá dlhodobo píšu ako o jednej z hlavných postáv miestneho podsvetia a spájajú ho so zhruba desiatkou vrážd. Krejčíř všetky obvinenia odmieta ako nepodložené.

V podniku miliardára Krejčířa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

V podniku miliardára Krejčířa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Utečený Čech je v Juhoafrickej republike od roku 2007, kedy tam pricestoval s falošným pasom. Českej polícii unikol o dva roky skôr pri domovej prehliadke. Český súd ho vlani na jeseň neprávoplatne odsúdil na 11 rokov väzenia za viac než polmiliardový daňový únik.

České úrady dlhodobo usilujú o Krejčířovo vydanie do vlasti, zatiaľ neúspešne. Krejčíř v Juhoafrickej republike požiadal o politický azyl. Miestne úrady mu ho vlani odmietli udeliť, Krejčíř sa ale proti tomu odvolal a teraz čaká na výsledok odvolacieho konania.

Radovan Krejčíř.
Zobraziť galériu (7)
Radovan Krejčíř.  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu