Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Polícia v JAR zadržala českého miliardára Krejčířa: Plánoval vraždu!

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř (Zdroj: SITA)

PRETÓRIA - Prezidentka juhoafrickej polície Riah Phiyegaová dnes potvrdila, že bol v JAR zatknutý český podnikateľ Radovan Krejčíř. Povedala, že polícia koná v národnom záujme a že Krejčířa zatkla pre podozrenie z únosu a prípravy vraždy. Podľa serveru Eyewitness News tiež vyhlásila, že polícia z bezpečnostných dôvodov verejnosti neoznámi miesto, kde je Krejčíř zadržiavaný.

Miesto Krejčířovho pobytu sa dozvedia iba jeho právni zástupcovia. Phiyegaová len oznámila, že z obáv o jeho bezpečnosť je teraz Krejčíř držaný na zabezpečenom mieste.

Polícia Krejčířa zatkla v piatok v jeho sídle v Bedfordview a dnes o prípade informovala na tlačovej konferencii v Pretórii. Phiyegaová na nej oznámila, že polícia získala tento týždeň súdny zatykač a konala veľmi rýchlo. Spolupracuje vraj tiež s Interpolom. Aktuálne Krejčířovo zatknutie je podľa českých orgánov primárne záležitosťou juhoafrických úradov.

"Všetky informácie, čo sú v médiách o jeho zadržaní, idú čisto juhoafrickou cestou," povedala ČTK hovorkyňa českého policajného prezídia Ivana Ježková.

Česká strana sa teraz predovšetkým snažia získať od Juhoafričanov potvrdenie, že pri výbuchu v Krejčířová obchode v Johannesburgu zahynul aj český občan Jan Charvát. Po tomto tridsaťdeväťročnom mužovi totiž polícia pátra od vlaňajšieho marca, keď nenastúpil do väzenia. "Zatiaľ sme žiadne oznámenie v tomto ohľade nedostali. Môže to byť otázka dní i týždňov, to nie som schopná odhadnúť," dodala Ježková.

Spolu s Krejčířom bol vraj zadržaný aj jeden z jeho spolupracovníkov, ktorého meno ale Phiyegaová nepovedala. Podľa informácií Českej televízie je zadržaným Juhoafričan. Krejčíř bude podľa policajnej prezidentky predvolaný v pondelok pred súd v Alberton, čo je súčasť širšieho Johannesburgu, a polícia vraj nechce, aby bol prepustený na kauciu.

Podľa tamojších zákonov sa o kauciu zadržaného môže konať prvý pracovný deň po zadržaní, čo je v Krejčířovom prípade pondelok. Phiyegaová vyhlásila, že zatknutie súvisí s pokusom o únos a útok na juhoafrického muža v East Rand, ktorý patrí k Johannesburgu.

V juhoafrických médiách sa už nejakú dobu špekuluje, že sa Krejčíř chystal z JAR odísť. ČT uviedla, že podľa zatiaľ nepotvrdených správ je už Krejčířovho rodina v Argentíne. Krejčíř sám vraj zrejme mieril do Namíbie.

Krejčíř je v Juhoafrickej republike od roku 2007, kedy tam pricestoval s falošným pasom zo Seychel. Českej polícii unikol v roku 2005 pri domovej prehliadke. Médiá v JAR ho spájajú s podsvetím a radom vrážd. Žiadnu trestnú činnosť mu ale zatiaľ súdy nepreukázali.

V Českej republike bol Krejčíř neprávoplatne odsúdený na 11 rokov väzenia za viac než polmiliardový daňový únik a úrady sa už roky neúspešne pokúšajú presadiť jeho vydanie späť do vlasti. Vec v poslednej dobe zdržalo rokovania o Krejčířovej žiadosti o azyl v JAR: tá bola síce zamietnutá, teraz sa ale prerokúva Krejčířovo odvolanie v tejto veci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu