Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Silná búrka bičuje Európu: Státisíce ľudí bez prúdu, obete v Británii aj Holandsku!

Na juhozápad Anglicka dorazila predpovedaná silná búrka Zobraziť galériu (13)
Na juhozápad Anglicka dorazila predpovedaná silná búrka (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Západnú Európu zasiahla mohutná búrka. Silný vietor a výdatné zrážky výrazne obmedzili cestnú, železničnú i leteckú dopravu v Británii. Meteorológovia na britskom ostrove Isle of Wight ráno namerali víchor o sile 159 kilometrov za hodinu. V Británii je bez prúdu vyše 230-tisíc domovov, zatiaľ čo vo Francúzsku sa bez dodávok elektrickej energie ocitlo 75-tisíc domácností. Lodná doprava medzi anglickým Doverom a francúzskym Calais nepremáva.

Nachádzate sa v zasiahnutých oblastiach Británie, Francúzska, Belgicka či Škandinávie? Máte informácie priamo z miesta, prípadne fotografie? Pošlite nám ich na adresu tipy@topky.sk a my sa o ne podelíme s našimi čitateľmi.

V holandskom hlavnom meste Amsterdam zabili padajúce stromy jednu ženu a dvoch ľudí vážne zranili.

Slováci tiež prežívajú nebezpečné výčiny počasia. Fotku nám poslala čitateľka Nikola z Holandska.
Zobraziť galériu (13)
Slováci tiež prežívajú nebezpečné výčiny počasia. Fotku nám poslala čitateľka Nikola z Holandska.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Švédsky meteorologický ústav dnes zvýšil výstrahy a varoval, že búrka "tretej triedy", ktorá môže predstavovať "pre verejnosť veľké nebezpečenstvo", podľa očakávania zasiahne západné a južné Švédsko v priebehu dnešného večera.

 

Búrka postúpila až nad Škandináviu.
Zobraziť galériu (13)
Búrka postúpila až nad Škandináviu.  (Zdroj: FB)

V Holandsku prerušili niekoľko železničných spojov a hlásené bolo meškanie letov. Občanov kvôli silnému vetru dokonca varovali pred jazdou na bicykli, obľúbenej forme prepravy. Hlavnú železničnú stanicu v Amsterdame museli zatvoriť, pretože búrka ju poškodila.

BBC oznámila, že ďalších dvoch ľudí zabil padajúci strom. Sedemnásťročná dievčina z juhoanglického Heveru zomrela v spánku a na asi päťdesiatročného muža sa strom zrútil, keď riadil svoje vozidlo.

Silná búrka bičuje Európu:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Dvojica reaktorov v jadrovej elektrárni Dungeness B na juhu Anglicka sa automaticky odstavila po tom, čo sa komplex náhle ocitol bez prúdu. Chladenie teraz zaisťujú generátory.

Búrka neobišla ani Belgicko

Plné ruky práce majú dnes kvôli počasiu aj hasiči v Belgicku. Na mnohých miestach odstraňujú popadané konáre, stromy či elektrické drôty, ktoré úplne alebo čiastočne zablokovali cesty. Po významnej železničnej trati medzi Bruselom a Namurom jazdili kvôli rovnakým problémom dopoludnia vlaky len po jednej koľaji, vzrastajú preto meškania. Zrušili ranné odchody vlakov Eurostar do Londýna. V Bruseli, Antverpách i ďalších mestách boli kvôli silnému vetru, ktorý na belgickom pobreží dosahuje v nárazoch až 120 kilometrov za hodinu, uzavreté parky, zoologická záhrada či detské ihriská.

Problémy v doprave, plné obnovenie služieb až v utorok

Najviac zasiahnutými oblasťami v Británii sú južné a stredné Anglicko a Wales. Oba hlavné cestné ťahy medzi Walesom a Anglickom museli byť uzavreté. Úrady podľa BBC vydali varovanie pred povodňami v 18 oblastiach na juhu a západe Anglicka.

S problémami sa potýka aj Londýn, kde dopravu kvôli konárom a troskám na tratiach prerušilo šesť liniek metra. Najviac zasiahnutý je severozápad Londýna, kde je veľa tratí vedených na povrchu. Na budovu úradu vlády v centre metropoly sa zrútilo rameno žeriava.

Pád stromov v Londýne
Zobraziť galériu (13)
Pád stromov v Londýne  (Zdroj: SITA)

Silná búrka bičuje Európu:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Padnuté rameno žeriava.
Zobraziť galériu (13)
Padnuté rameno žeriava.  (Zdroj: Twitter)

Dopravné spoločnosti preventívne zrušili rad pondelňajších ranných spojov, a Anglicko sa preto na začiatku nového týždňa potýka s dopravným chaosom. "Ovplyvní to dopravu až v Birminghame a Nottinghame v grófstve Midlands. Poteší ma, keď začneme jazdiť popoludní a službu plne obnovíme v utorok ráno," povedal riaditeľ dopravných operácií železničnej spoločnosti Network Rail Robin Gisby.

V Británii ráno nevyšli stovky vlakov. Spoločnosť South West Train požiadala občanov, aby sa ráno nevydávali na cestu, pretože väčšina vlakov nepôjde. Spoločnosť bude do tej doby kontrolovať prejazdnosť tratí. Tie vlaky, ktoré pôjdu, budú mať obmedzenú rýchlosť.

Letisko Heathrow zatiaľ zrušilo 130 letov, problémy majú aj ďalšie londýnske letiská. Dopravca Eurostar, ktorý prevádzkuje linky spájajúce Britániu s európskym kontinentom, počíta s dlhými oneskoreniami.

Silná búrka bičuje Európu:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Na juhozápadnom pobreží silno prší. Meteorológovia varujú najmä obyvateľov grófstiev Cornwall, Devon, Dorset, Hampshire, West Sussex, East Sussex a Kent. Polícia občanov vyzvala, aby tí, ktorí sa dostanú do problémov, volali linku 101 a pohotovostné číslo 999 nechali voľné pre mimoriadne naliehavé prípady.

Vo Francúzsku sú najviac zasiahnuté regióny Normandia a Bretónsko. Na pobreží meteorológovia namerali rýchlosť vetra až 140 kilometrov za hodinu.

Prvé obete?

Silná búrka má zrejme svoju prvú obeť. Má ňou byť štrnásťročný chlapec, ktorého v nedeľu krátko po štvrtej hodine poobede zmietla obrovská vlna na pobreží mesta Newhaven, kde spolu s kamarátmi surfoval. Pátra po ňom niekoľko záchranných tímov, ale zatiaľ bez úspechu. Môže za to aj veľmi zlá viditeľnosť, ktorá je dôsledkom zlého počasia.

Silná búrka bičuje Európu:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Chris Pascoe)

Úrady okrem tínedžera pátrajú aj po fotografovi, ktorého pravdepodobne zmietlo do mora v pobrežnom meste Lyme Regis v grófstve Dorset, a taktiež po rybárovi Stevenovi Stringerovi, ktorý sa stratil na rieke v grófstve Berkshire.

Prvé nárazy vetra s rýchlosťou takmer 130 km/h už zaznamenali na ostrove Wight. Búrlivý vietor má celú noc fúkať v celom Anglicku a Walese. Agentúra pre životné prostredie predpovedá, že počas šiestich až deväť hodín by mohlo napršať 20-40 milimetrov dažďových zrážok.

Očakáva sa, že búrka spôsobí vážne problémy v doprave. Železničné spoločnosti Southern Railway, South West Trains, Greater Anglia a East Coast varovali pred uzavretím tratí kvôli silnému vetru, ktorý by mohol postrhávať vedenia a naviať na koľajnice nežiaduce predmety.

Minimálne do 07.00 h miestneho času (08.00 h SEČ) nebudú premávať vlaky Eurostar, na londýnskom letisku Heathrow zrušili okolo 60 letov.

Na juhozápad Anglicka dorazila
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Nepriaznivé počasie prinútilo pobrežnú stráž prerušiť pátranie po 14-ročnom chlapcovi, ktorého zmietlo do mora pri kúpaní v Newhavene v grófstve East Sussex.

Búrka pomenovaná po Svätom Júdovi Tadeášovi, patrónovi beznádejných prípadov, pripomenula Britom orkán z roku 1987, ktorý sprevádzali nárazy vetra s rýchlosťou 185 km/h a vyžiadali si 18 mŕtvych. Meteorológovia však neočakávajú, že terajšia búrka bude mať takéto následky.

V popoludňajších hodinách sa atmosférický systém presunie ponad Severné more nad severnú Európu. Výstrahy pred vetrom a vlnobitím preto vydali dánski, holandskí a švédski meteorológovia a hydrológovia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu