Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Morave a Sliezsku by si obyvatelia mali dávať pozor: Hrozí orkán!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gazeta.pl)

OSTRAVA - Českí meteorológovia varovali dnes pred veľmi silným vetrom. Výstraha sa týka Moravy a Sliezska; vietor by mohol v nárazoch dosiahnuť miestami až silu orkánu. Varovanie platí od utorkového rána do štvrtkového poludnia, teda takmer celé Vianoce. Napísal to spravodajský server iDNES.cz.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstražnú informáciu pre Olomoucký, Zlínsky a Moravskosliezsky kraj. Kým v Zlínskom bude silný vietor od 600 metrov vyššie, vo zvyšných dvoch krajoch hrozí aj v nižších polohách.

Na väčšine miest bude viať čerstvý juhovýchodný až južný vietor s rýchlosťou 5-10 metrov za sekundu, s nárazmi 15-20 metrov za sekundu (55-75 kilometrov za hodinu). "V oblasti Jeseníkov a Beskýd od polôh nad 600 metrov nad morom bude južný vietor silný 10-17 metrov za sekundu, s nárazmi 20-30 m/s, na hrebeňoch okolo 35 m/s," varujú meteorológovia pred víchrom.

ČHMÚ navyše predĺžil výstrahu pred silnou námrazou, ktorá platí pre Vysočinu. Vysoký stupeň nebezpečia hrozí od dnešnej 11.00 h do poludnia Štedrého dňa. 

Poľadovica by sa podľa týždennej predpovede mala vyskytnúť v noci na utorok a cez deň aj inde. Celkovo by sa však teploty na Vianoce mali pohybovať okolo piatich stupňov Celzia nad nulou. V stredu, na Prvý sviatok vianočný, sa mala ortuť teplomeru dokonca stúpnuť takmer až k desiatim stupňom, informovalo webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu