Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Londýn po 30-ročnej ničivej búrke: Niektorí Slováci ju prespali!

Londýn po mohutnej búrke Zobraziť galériu (8)
Londýn po mohutnej búrke (Zdroj: Miro Vacula)

LONDÝN – Najväčšia búrka za posledných 30 rokov! Vlaky nepremávajú, doprava je paralyzovaná a aj letecké spojenia sú obmedzené. Takéto katastrofické správy sa na nás valili z médií celý pondelok a náš večerný let z Košíc bol ohrozený. Skutočnosť však bola úplne iná a my sme nakoniec v Londýne pár hodín po búrke pristáli.

Od kedy sa z Košíc do Londýna pravidelne lieta nízkonákladovou leteckou spoločnosťou Wizzair, je toto mesto mimoriadne atraktívne pre cestujúcich. Nebolo tomu inak ani v pondelok, 28. októbra. Plné košické letisko netrpezlivo čakalo na pravidelný let a je pravda, že kvôli nepriaznivému počasiu sme odlietali o hodinu a pol neskôr. Samotný dva a pol hodinový let však bol bezproblémový a dokonca sme nenatrafili ani na žiadne turbulencie.

Londýn po mohutnej búrke
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Vlaky nepremávali

Pristátie na letisku Luton okolo 22:00 bolo bezproblémové a keďže z tohto letiska sa najjednoduchšie do mesta dostanete vlakom, zamierili sme k predajnému stánku lístkov. A tam sme sa prvýkrát stretli s „pobúrkovou“ realitou. „Vlaky nepremávajú kvôli problémom na trati. Vietor vyvrátil stromy a tie intenzívne odstraňujeme. Premávať začnú až ráno,“ dozvedeli sme sa na informáciach. Samozrejme 7-miliónová anglická metropola od sveta odrezaná nebola a do mesta sme sa mohli dostať viacerými spôsobmi, a to taxíkmi alebo autobusmi a potom prestúpom na metro. Vybrali sme si autobus, ktorý do centra Londýna premáva každých 20 minút a cesta trvá okolo hodiny.

Londýn po mohutnej búrke
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Vyvrátené stromy

Londýn aj v pondelok v noci žil svojím hektickým spôsobom. Vysvietené ulice, hustá premávka a množstvo ľudí. Po búrke ani stopy. V utorok sme sa prebudili do nádherného slnečného dňa a vyrazili do ulíc. Ako typickí turisti sme si išli pozrieť známe londýnske pamiatky. Až v parkoch v centre mesta a pri Buckinghamskom paláci sme zazreli niekoľko vyvrátených stromov a popadaných konárov. Ani to však nenarušilo pulz mesta. Kvôli bezpečnosti boli ohradené páskou, ale na ich likvidácií sa usilovne pracovalo. O búrke, ktorá sa prehnala Londýnom, sme si prečítali len v miestnej tlači a reportáže sme videli i v televízií. Najväčšia smršť zasiahla mesto v pondelok nadránom.

Londýn po mohutnej búrke
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Samotní Londýnčania však búrku okomentovali takto: „Vedeli sme, že sa blíži. Boli varovania, ale žiadna panika nevznikala. Ani sme ju veľmi nevnímali, pretože sa to stalo v noci, a tak som ju prespala,“ povedala nám Slovenka Svetlana, ktorá žije v Londýne už 15 rokov.

Ako vraví, i keď boli informovaní, Angličania nezvyknú robiť kvôli počasiu paniku. Berú to oveľa chladnokrvnejšie ako my a na vrtochy počasia sú zvyknutí. „Skôr ich vyvedie z miery, keď v zime napadne trochu snehu. Vtedy vznikajú komplikované dopravné situácie. Ale dážď, búrky a vietor patria ich k životu, i keď táto bola silnejšia,“ dodáva. V Londýne sme strávili dva dni a až do nášho odletu v stredu 30. októbra bolo mimoriadne krásne a slnečno a ani predpovede na najbližšie dni nepredpovedali žiaden katastrofický scenár.

Londýn po mohutnej búrke
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu